Reklama

Z naszej kuchni

Na obiad i na kolację

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zapiekane pory

(Przepis na 4 porcje)

4 białe części pora.
Sos: 1 szklanka kwaśnej śmietany, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, sól, pieprz, szczypta lubianej przyprawy ziołowej, 1 filiżanka utartego żółtego sera, tłuszcz do wysmarowania formy.

Z pora odcinamy zielone części i korzonki, dokładnie myjemy pod bieżącą letnią wodą, wrzucamy na gorącą wodę z dodatkiem soli i cukru i gotujemy 12-15 min. Pozostawiamy w wodzie, w której się gotowały - do wychłodzenia.
Zimne przecinamy wzdłuż, układamy rozciętą stroną do góry w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania, zalewamy sosem. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy - całość posypujemy obficie serem i wstawiamy do nagrzanego do temp. 220ºC piekarnika. Zapiekamy ok. 20-25 min. Potrawa jest gotowa, gdy ser lekko się zrumieni, a boki odstają od formy. Zapiekankę podajemy do wszelkiego rodzaju smażonych mięs i ryb - najsmaczniejsza z młodymi ziemniakami obficie posypanymi świeżym koperkiem jako samodzielne, bezmięsne danie.
Rada: Do porów, tuż przed polaniem ich sosem, możemy dodać kilka najcieniej pokrojonych pieczarek lub szklankę (mała puszka) odsączonego zielonego groszku lub soczewicy, ugotowaną, posiekaną marchewkę lub mięso z piersi kurczaka - ale wówczas będzie to zupełnie inne danie.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sałatka z ryżem

Lekko strawne, orzeźwiające danie na kolację
(Przepis na 4 porcje)

2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu, 1 mała puszka zielonego groszku, 1 mała puszka kukurydzy w zalewie, 1 puszka ananasów w plastrach, 2 duże ząbki czosnku, szczypta roztartych w dłoniach lubianych ziół, sól i pieprz, pół szklanki śmietany lub jogurtu o smaku naturalnym, zielenina.

Ryż sypiemy do salaterki, zalewamy dwoma łyżkami soku z ananasów. Dodajemy odsączony groszek i kukurydzę, najdrobniej posiekany - ale nie zmiażdżony czosnek i pokrojone w niewielką kostkę plastry ananasów. Składniki delikatnie łączymy, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami (delikatnie, by przyprawy nie przytłumiły smaku i aromatu sałatki), zalewamy spienioną śmietaną i - gdy trzeba - niewielką ilością soku z ananasów. Podajemy zaraz po przygotowaniu, posypaną zieleniną.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Bytom: Profanacja Najświętszego Sakramentu. Rozrzucone konsekrowane hostie

2024-05-02 12:47

[ TEMATY ]

profanacja

Karol Porwich

W kościele Najświętszego Serca Pana Jezusa w Bytomiu-Szombierkach doszło do profanacji Najświętszego Sakramentu. Policja przekazała w czwartek, że poszukuje sprawców kradzieży z włamaniem.

Rzecznik diecezji gliwickiej ks. Krystian Piechaczek powiedział, że w nocy z poniedziałku na wtorek nieznani sprawcy rozbili taberankulum, z którego zabrali cyboria (pojemniki na Najświętszy Sakrament), małą monstrancję oraz relikwiarz św. Faustyny. W kościele i poza nim znaleziono rozrzucone i sprofanowne konsekrowane hostie. Skradziono także ekran, na którym wyświetlane były pieśni religijne podczas nabożeństw. Parafia nie oszacowała jeszcze strat.

CZYTAJ DALEJ

W trosce o Ojczyznę - wdowy konsekrowane na Jasnej Górze

2024-05-02 10:49

[ TEMATY ]

Jasna Góra

wdowy konsekrowane

BP Jasnej Góry

Choć mają rodziny i normalne życie to ich zadaniem jest dawać świadectwo życia oddanego Bogu. Na Jasnej Górze trwa trzydniowe spotkanie wdów konsekrowanych. Swoją służbę realizują przede wszystkim modląc się za Ojczyznę i to ją zawierzają Królowej Polski.

- Chcemy przede wszystkim modlić się za naszą Ojczyznę, która jest w trudnej sytuacji. Bardzo bolejemy nad tym, że jest tyle zła w Polsce, że ludzie odchodzą od wiary, rodziny się rozpadają i są podejmowane ustawy przeciwko życiu. Jest to dla nas bardzo bolesne i przyjechałyśmy, żeby to Matce Bożej powierzyć - powiedziała Elżbieta Płodzień z diec. rzeszowskiej, koordynatorka stanu wdów konsekrowanych w Polsce.

CZYTAJ DALEJ

#PodcastUmajony (odcinek 3.): Sama tego chciała

2024-05-02 20:32

[ TEMATY ]

Ks. Tomasz Podlewski

#PodcastUmajony

Mat.prasowy

Dlaczego Maryja jest Królową Polski? Kto to w ogóle wymyślił? Co to właściwie oznacza dla współczesnych Polaków i czy faktycznie jest to sprawa wyłącznie religijna? Zapraszamy na trzeci odcinek „Podcastu umajonego”, w którym ks. Tomasz Podlewski przybliża fascynujące początki królowania Maryi w naszej Ojczyźnie.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję