Pierogi z jagodami, poziomkami lub malinami
Na ciasto potrzeba: ok. 350 g mąki, 1 jajko, ok. 1 szklanki letniej wody, sól; na farsz potrzeba: ok. 60 dag owoców i cukier, ewentualnie z dodatkiem cynamonu; do polania - masło; jako dodatek - śmietana ubita z 2-3 łyżkami cukru.
Z mąki, jajka i wody zagnieść ciasto, które powinno być miękkie i lśniące; podzielić je na części i przykryć, żeby nie wysychało. Każdy kawałek ciasta rozwałkować, podsypując niewielką ilością mąki. Z rozwałkowanego na grubość 2-3 mm ciasta wykrawać szklanką lub foremką krążki. Pośrodku układać farsz, uważając, żeby nie znalazł się na brzegu, zlepić dokładnie, żeby pierogi nie rozleciały się podczas gotowania. Zagotować wodę w płaskim rondlu, lekko osolić. Wrzucać pierogi na wrzątek i po wypłynięciu gotować jeszcze ok. 2 min. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć; polać stopionym masłem. Osobno podać śmietanę z cukrem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu