Reklama

Z naszej kuchni

Świąteczny placek bakaliowy - według cioci Godziszewskiej

Pracochłonny w przygotowaniu i nieco kosztowny, ale tak pyszny, że może warto sprawić najbliższym taki prezent... Przygotowany ściśle według przepisu, uda się na pewno!

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Przepis na dużą tortownicę

Masa orzechowa: 30 dag obranych orzechów (mogą być pół na pół - laskowe i włoskie), 3 kopiaste łyżki dobrze odsączonej, smażonej skórki pomarańczowej, 1,5 szklanki cukru pudru, 3 surowe białka
1 szklanka domowych, dobrze wysmażonych powideł.
Ciasto: 1/2 kg mąki tortowej, 1 kostka (25 dag) masła lub masła roślinnego, 1 szklanka słodkiej śmietany 18%, 6 żółtek, 3/4 szklanki cukru, 6 dag drożdży, skórka otarta z całej cytryny, duża szczypta soli, tłuszcz do formy (niekoniecznie).

Przygotowanie rozpoczynamy od ciasta. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel-mogel. Zmiękczone masło rozcieramy z mąką; gdy się połączą, dodajemy rozkruszone drożdże, utarte z cukrem żółtka, sól, skórkę z cytryny i zagniatamy ciasto - cały czas dodając śmietanę w takiej ilości, by ciasto miało odpowiednią konsystencję. Wyrobione odstawiamy w ciepłe, pozbawione przewiewów miejsce, przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.
Masa orzechowa: Obrane orzechy przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy białka, cukier i skórkę pomarańczową i ucieramy masę, aż będzie jednolita.
Rada: Masę łatwo się uciera robotem na średnich obrotach. Jeśli będzie zbyt gęsta, można dodać trochę słodkiej śmietany.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części - większą i mniejszą. Na wysmarowaną tłuszczem (lub wyłożoną papierem do pieczenia - wtedy bez smarowania) formę wykładamy większą część ciasta, wyrównujemy powierzchnię, rozsmarowujemy lekko podgrzane powidła, na nich - także lekko podgrzaną masę orzechową. Całość przykrywamy pozostałym ciastem i - przykryte ściereczką - ponownie odstawiamy w ciepłe, pozbawione przewiewów miejsce - do wyrośnięcia. Ciasto (w zależności od drożdży) rośnie różnie - od 25 min do 3 godz. Dobrze wyrośnięte smarujemy roztrzepanymi białkami i wstawiamy do wygrzanego, niezbyt gorącego (150°C) piekarnika. Pieczemy ok. 1-1,5 godz. - czas pieczenia zależy od wysokości ciasta. Gotowe, gdy wierzch jest równo zrumieniony, a boki lekko odstają od formy.
Po wyłączeniu piekarnika trzymamy jeszcze 20 min z lekko uchylonymi drzwiczkami. Gdy zimne, zdejmujemy z tortownicy obręcz. Ciasto jest delikatne i kruche. Owinięte w aluminiową folię lub pergamin, ułożone w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, będzie świeże przez 3-4 dni, ale z własnego doświadczenia wiem, że znika jak przysłowiowa kamfora w ciągu jednego dnia.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Matko Tęskniąca, módl się za nami...

2024-05-14 20:50

[ TEMATY ]

Rozważania majowe

Wołam Twoje Imię, Matko…

Karol Porwich/Niedziela

Jak pokazuje historia, kult Madonny Powsińskiej rodził się szybko, choć początkowo miał charakter tylko lokalny. Ale rósł wraz z rozbudową świątyni, a świadectwem cudów i łask, jakich za Jej pośred­nictwem doświadczali wierni, były wota gromadzone co najmniej od połowy XVII w.

Rozważanie 15

CZYTAJ DALEJ

Nowenna do św. Andrzeja Boboli

[ TEMATY ]

św. Andrzej Bobola

Karol Porwich/Niedziela

św. Andrzej Bobola

św. Andrzej Bobola

Niezwyciężony atleta Chrystusa - takim tytułem św. Andrzeja Bobolę nazwał papież Pius XII w swojej encyklice, napisanej z okazji rocznicy śmierci polskiego świętego. Dziś, gdy wiara katolicka jest atakowana z wielu stron, św. Andrzej Bobola może być ciągle stawiany jako przykład czystości i niezłomności wiary oraz wielkiego zaangażowania misyjnego.

Św. Andrzej Bobola żył na początku XVII wieku. Ten jezuita-misjonarz przemierzał rozległe obszary znajdujące się dzisiaj na terytorium Polski, Białorusi i Litwy, aby nieść Dobrą Nowinę ludziom opuszczonym i religijnie zaniedbanym. Uwieńczeniem jego gorliwego życia było męczeństwo za wiarę, którą poniósł 16 maja 1657 roku w Janowie Poleskim. Papież Pius XI kanonizował w Rzymie Andrzeja Bobolę 17 kwietnia 1938 roku.

CZYTAJ DALEJ

Premiera hymnu tegorocznego spotkania młodych Lednica 2000 już za nami

2024-05-15 09:15

[ TEMATY ]

o. Jan Góra

Lednica 2000

Mat. prasowy

XXVIII Ogólnopolskie Spotkanie Młodych Lednica 2000 zbliża się wielkimi krokami. Odbędzie się ono 1 czerwca 2024 r. na Polach Lednickich. Trwają przygotowania do tego corocznego wydarzenia.

LEDNICA 2000 to ogromne dzieło ewangelizacyjne, które pomaga młodym odkrywać wiarę na nowo i nawiązywać żywą relację z Chrystusem. Zainicjował je w 1997 roku, wraz ze świeckimi wolontariuszami, duszpasterz akademicki, dominikanin o. Jan W. Góra OP, zainspirowany nauczaniem św. Jana Pawła II, gromadząc młodych wokół symbolicznej Bramy Ryby odwołującej się do początków chrześcijaństwa. Co roku, w pierwszą sobotę czerwca na Polach Lednickich odbywa się Ogólnopolskie Spotkanie Młodych, które gromadzi dziesiątki tysięcy osób. Wiele z nich, zarażonych entuzjazmem wiary, dzięki Lednicy odmieniło swoje życie.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję