Sezon na brokuły! To wspaniałe warzywo, najbardziej wskazane w profilaktyce raka, powinno gościć na naszych stołach co najmniej raz w tygodniu.
Przepis na 2 porcje
Pierś kurczaka, 1 cały, średniej wielkości brokuł, 1 ząbek czosnku, 1 pomidor, oliwa, 1/2 szklanki wywaru z warzyw lub rosołu (może być z koncentratu), 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, sól, pieprz, zielenina.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w zgrabne kostki pierś kurczaka. Gdy się podrumieni ze wszystkich stron, podlewamy rosołem, chwilę dusimy (3 min). Dodajemy rozdrobnione brokuły (oddzielnie różyczki, osobno łodyżki, pokrojone wzdłuż w cienkie plasterki) oraz pozbawiony skóry pomidor. Całość lekko oprószamy przyprawami i dusimy ok. 5-8 min (czas zależy od wielkości przygotowanych kawałków). Gdy trzeba, lekko podlewamy rosołem. Kiedy składniki będą miękkie, zagęszczamy mąką rozprowadzoną w minimalnej ilości zimnej wody i doprawiamy według własnych upodobań. Podajemy zaraz po przygotowaniu z ryżem na sypko lub ziemniakami purée i zieloną sałatą, polaną spienionym sosem jogurtowym.
Pomóż w rozwoju naszego portalu