Żołądki w sosie koperkowym - przepis na 6 porcji
1 kg żołądków drobiowych (najsmaczniejsze z indyka), podwójna
porcja włoszczyzny, sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego.
Sos: 1 kopiasta łyżka masła lub masła roślinnego,
1 kopiasta łyżka mąki, 2 szklanki wywaru z żołądków, 1/2 szklanki
śmietany lub naturalnego jogurtu, szczypta soli, 2 kopiaste łyżki
siekanego koperku (może być mrożony).
Żołądki wraz z włoszczyzną i przyprawami gotujemy w dużej ilości
wody (2 litry). Miękkie odstawiamy do przechłodzenia.
Sos: Z masła i mąki robimy zasmażkę, stale mieszając
i uważając, by się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny. Zasmażkę
rozprowadzamy wywarem z żołądków. Zagotowujemy, energicznie mieszając,
by nie było grudek. Sos doprawiamy śmietaną lub jogurtem, lekko przyprawiamy
solą i dodajemy koperek. Kto lubi może dodać do sosu więcej koperku
niż w przepisie.
Przechłodzone żołądki wyjmujemy z rosołu, kroimy w cienkie
paseczki, dodajemy do sosu, naczynie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe
miejsce na ok. 15 min. Najsmaczniejsze z ryżem ugotowanym na sypko
oraz z zieloną sałatą.
Rada: Pozostały rosół oraz włoszczyznę, w której
gotowały się żołądki, miksujemy lub przecieramy przez perlonowe sito,
zagęszczamy mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną, lekko doprawiamy
do smaku i podajemy w postaci warzywnej zupy-kremu w filiżankach
lub na talerzach, z grzankami z bułki.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Winogrona w sosie jogurtowym - przepis na 6 porcji
1 duża kiść winogron, 1 opakowanie serka homogenizowanego o smaku naturalnym, taka sama ilość naturalnego jogurtu, 2 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, kilka łyżek soku winogronowego lub pomarańczowego, listki melisy do przybrania.
Na spód pucharków dajemy owoce winogron pozbawione pestek, zalewamy niewielką ilością soku, odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem ubijamy serek z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym. Gdy sos jest dobrze spieniony, zalewamy owoce i od razu podajemy. Doskonale smakuje z rurkami waflowymi lub kruchymi ciasteczkami. Można też dodać plasterek kiwi.