Przepis na 2 porcje
3 dorodne, dojrzałe pomidory, 1 mała zielona papryka (lub 1/2 dużej), 1 czerwona cebula, 1 kopiasta łyżka siekanego koperku, tymianek ( świeży lub suszony), 1 ząbek czosnku, 1 średniej wielkości ogórek lub cukinia, 1 kubek naturalnego jogurtu, sól, cukier, biały pieprz do smaku.
Pokrojone w cząstki pomidory zalewamy wodą (2 szklanki), rozgotowujemy, przecieramy przez perlonowe sito powinny być dwie szklanki soku. Gdy jest mniej, uzupełniamy przegotowaną wodą. Do soku dodajemy: pokrojony w kostkę ogórek (bez skóry i pestek) lub cukinię, posiekaną cebulę i paprykę. Składniki mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem odstawiamy do lodówki. Przed podaniem łączymy chłodnik ze spienionym jogurtem, dodajemy koperek i zioła. Kto lubi, może dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Podajemy z połówkami jajek ugotowanych na twardo lub z grzankami z tostowego chleba albo z odsmażanymi ziemniakami.
Pomóż w rozwoju naszego portalu