Na stołach naszych prababek i babek kluski gościły bardzo często. Najłatwiejsze do przygotowania są kluski kładzione zwykle, z ciasta półfrancuskiego lub francuskiego. W naszych czasach o kluskach trochę zapomnieliśmy wielka szkoda! Namawiam, szczególnie młode panie domu, na "kluskowy renesans" i gwarantuję, że udadzą się zawsze, a domownicy na pewno w nich zasmakują.
Kluski kładzione zwykłe
Przepis na 4 porcje
3 szklanki mąki pszennej (tortowej), 1 szklanka wody, 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, szczypta soli.
Do miseczki dajemy wodę i szczyptę soli. Do kubka wbijamy jajka,
dodajemy mleko i razem lekko ubijamy, aż składniki się połączą. Całość
dodajemy do wody z solą. Dosypujemy siejąc przez sito mąkę i
starannie wyrabiamy drewnianą łyżką, aż ciasto stanie się jednolite,
gładkie i lśniące, z małymi pęcherzykami w środku.
Na gotującą, osoloną wodę kładziemy, koniecznie metalową
łyżką, małe kluseczki w takiej ilości, by swobodnie pływały. Po
wypłynięciu na wierzch, powinny się gotować przez 2 min. Wyjmujemy
cedzakową łyżką na ogrzany talerz. Podajemy polane zrumienionym masłem
lub zrumienioną na oliwie cebulą, do wszelkiego rodzaju mięs, z pikantnymi
sosami, np. pieczarkowym, grzybowym lub pomidorowym, a także obficie
posypane zieleniną i tartym serem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Kluski kładzione z ciasta półfrancuskiego
Przepis na 4 porcje
3 szklanki mąki pszennej (tortowej), 3 jajka, 3 łyżki luźnego masła lub masła roślinnego, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, szczypta soli.
W miseczce rozcieramy masło, dodajemy w czasie rozcierania po jednym jajku i po łyżce mąki. W rozcieranej masie nie powinno być grudek. Dodajemy, wlewając stopniowo, mleko z wodą, a gdy składniki się połączą, sypiemy siejąc przez sito pozostałą mąkę, dodajemy sól i wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Metalową łyżką formujemy zgrabne kluski, wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy od chwili wypłynięcia na powierzchnię przez 2 min pod przykryciem. Wyjmujemy cedzakową łyżką na wygrzany półmisek. Podajemy polane zrumienionym masłem i posypane tartym parmezanem lub z dodatkiem mięs i pikantnych sosów mięsnych. Równie smaczne na słodko posypane cukrem i polane gęstą, kwaśną śmietaną.