Reklama

Z naszej kuchni

"Sucharki papieskie" - według cioci Godziszewskiej

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zawsze gościły na stole u Cioci! Rodzinni smakosze twierdzili, że "ich smak jest ponad wszelkie najwyborniejsze wypieki", a ich największą zaletą - że zachowują świeżość przez 4 tygodnie, a nawet dłużej.

Ile zaważy 7 jaj razem ze skorupką, tyle bierzemy miałkiego cukru - odkładamy jedno jajko; ile zaważy 6 jajek ze skorupkami, tyle bierzemy mąki, najlepszego gatunku, np. tortowej. Całe jajka ubijamy z cukrem na kogel-mogel tak długo, aż będą białe. Dodajemy mąkę i lubiany zapach, np. otartą skórkę z cytryny, i ubijamy. Jednolite, gładkie ciasto wylewamy na wysmarowaną oliwą wysoką blaszkę i pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (w temp. 180 oC), aż się lekko zrumieni, ale nie spiecze. Po wyjęciu z pieca wykładamy na stolnicę. Gdy przestygnie, kroimy ostrym nożem cienkie plasterki, rozkładamy na szerokiej, płaskiej blaszce i suszymy w ciepłym piekarniku.
Sucharki przechowujemy w blaszanej puszce, wyłożonej papierem pergaminowym; podajemy do kawy, herbaty lub porcji świeżych owoców.
Domowe sucharki są niezastąpionym produktem do zabrania np. na biwak lub w podróż. Upieczone z naturalnych produktów, bez dodatku środków spulchniających, przedłużających świeżość, wzmacniających aromat itp. gwarantują zdrowie - dzieciom i nam.
Bardzo lubiane, ba! - wręcz uwielbiane przez dzieci są sucharki "na słodko". Przygotowuje się je w następujący sposób: Ciasto, po przechłodzeniu i pokrojeniu w cienkie plastry, smarujemy cienko słodką kremówką, posypujemy dość obficie miałkim cukrem i dopiero po tym zabiegu dosuszamy w niezbyt gorącym piekarniku tak długo, aż wierzch każdego sucharka nabierze złotobrązowego zabarwienia. Z własnego doświadczenia wiem, że tych sucharków nigdy nie udawało się przechować dłużej, apetycznie chrupane przez dziecięce ząbki znikały nieomal na przysłowiowym jednym posiedzeniu.

Mrożona kawa

Znakomita na gorące dni lata - przepis na 10 porcji(wysokich szklanek)

10 czubatych łyżeczek świeżo mielonej, dobrej gatunkowo, aromatycznej kawy, 1 płaska łyżeczka ciemnego kakao, 1 płaska łyżeczka cukru, 10 filiżanek wody, 10 porcji lodów śmietankowych (najsmaczniejsze - domowej roboty), 1/2 litra śmietany kremówki, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.
Rada: Do mrożonej kawy musi być śmietana kremówka, nie można jej zastąpić inną.
Do dużego, kamiennego dzbanka sypiemy kawę, kakao, cukier; całość zalewamy odmierzoną ilością wrzątku i stawiamy na kilka minut w ciepłym miejscu - kawa powinna się dobrze zaparzyć. Następnie odstawiamy do wychłodzenia.
Chłodną kawę cedzimy do wysokich szklanek (na porcję - 1/2 szklanki) i ustawiamy w lodówce. Tuż przed podaniem dodajemy do kawy porcję lodów, na niej porcję bitej śmietany, a całość posypujemy obficie utartą czekoladą. Podajemy ze słomką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Apostoł, który zastąpił zdrajcę

Niedziela Ogólnopolska 19/2021, str. VIII

[ TEMATY ]

święci

Św. Maciej

Mathiasrex, Maciej Szczepańczyk/pl.wikipedia.org

Święty Maciej był jednym z pierwszych uczniów Jezusa. Wybrany został przez Apostołów do ich grona na miejsce Judasza, po jego zdradzie i samobójstwie.

Historia nie przekazuje nam zbyt wielu faktów z życia św. Macieja Apostoła. Po jego wybraniu w miejsce Judasza udzielono mu święceń biskupich i władzy apostolskiej przez nałożenie rąk. Hebrajskie imię: Mattatyah oznacza „dar Jahwe” i wskazuje na żydowskie pochodzenie Macieja.

CZYTAJ DALEJ

Litania nie tylko na maj

Niedziela Ogólnopolska 19/2021, str. 14-15

[ TEMATY ]

litania

Karol Porwich/Niedziela

Jak powstały i skąd pochodzą wezwania Litanii Loretańskiej? Niektóre z nich wydają się bardzo tajemnicze: „Wieżo z kości słoniowej”, „Arko przymierza”, „Gwiazdo zaranna”…

Za nami już pierwsze dni maja – miesiąca poświęconego w szczególny sposób Dziewicy Maryi. To czas maryjnych nabożeństw, podczas których nie tylko w świątyniach, ale i przy kapliczkach lub przydrożnych figurach rozbrzmiewa Litania do Najświętszej Maryi Panny, popularnie nazywana Litanią Loretańską. Wielu z nas, także czytelników Niedzieli, pyta: jak powstały wezwania tej litanii? Jaka jest jej historia i co kryje się w niekiedy tajemniczo brzmiących określeniach, takich jak: „Domie złoty” czy „Wieżo z kości słoniowej”?

CZYTAJ DALEJ

Tydzień Laudato si’ w Polsce

2024-05-15 15:27

[ TEMATY ]

papież Franciszek

Laudato si'

Tydzień Laudato Si'

Łukasz Frasunkiewicz

“Tydzień Laudato si’” to inicjatywa watykańskiej Dykasterii ds. Integralnego Rozwoju Człowieka, upamiętniająca opublikowanie encykliki Laudato si' Papieża Franciszka, a przede wszystkim - zaproszenie do wcielania jej przesłania w życie. Obchodzony w tym roku w dniach 19-26 maja pod hasłem “Ziarna nadziei” przypomina nam, że choć czasy, w których żyjemy naznaczone są głębokimi kryzysami, to jako chrześcijanie - pozostajemy ludźmi nadziei, co więcej możemy naszymi postawami i gestami tę nadzieję kultywować i dawać ją innym.

Przesłanie “Laudato si’” - dzisiaj jeszcze bardziej aktualne

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję