Przepis na 1 porcję
Młode warzywa (marchewka, kalarepka, pietruszka, fasolka szparagowa), 10-12 dag cielęciny wykrojonej na bitkę, sól, pieprz, 1/3 szklanki śmietany, 1/2 łyżeczki mąki, siekany koperek.
Mięso rozbijamy lekko tłuczkiem zwilżonym zimną wodą, formujemy zgrabną bitkę, oprószamy mięso przyprawami, układamy na spodzie płaskiego rondelka. Na mięsie rozkładamy warzywa, całość podlewamy połową szklanki gorącej wody i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie. W czasie duszenia, gdy trzeba, uzupełniamy wyparowany płyn. Śmietanę łączymy z mąką, zalewamy potrawę; gdy trzeba, doprawiamy lekko do smaku i zagotowujemy sos. Bitkę podajemy na wygrzanym talerzu, obficie posypaną koperkiem, z ugotowanym na sypko ryżem lub kładzionymi kluseczkami z półfrancuskiego ciasta.
Pomóż w rozwoju naszego portalu