Reklama

Z naszej kuchni

Zielona sałata

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Jest już sałata "z pola" - zdrowa i smaczna. Warzywo cenione z wielu powodów - sałata jest zasobna w wiele cennych składników ( witaminy i minerały), niskokaloryczna, a przy tym - łatwa do przygotowania.

Surówka z sałaty kruchej - przepis na 4 porcje

1 duża głowa sałaty kruchej, zwanej amerykańską, 1 pęczek młodej cebuli, 2 kopiaste łyżki siekanego szczypiorku, 1 mały strąk zielonej papryki.

Sos: 1 i 1/2 szklanki naturalnego jogurtu, sól, cukier, sok z cytryny, biały pieprz.
Rozebraną z liści sałatę po dokładnym umyciu i osuszeniu kroimy w paski, cebulę w cienkie talarki, pozbawioną gniazda nasiennego paprykę w paseczki.
Sos: Jogurt lekko ubijamy razem z przyprawami, powinien być spieniony. Surówkę zalewamy sosem, odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Rada: Liście sałaty kruchej, zwanej amerykańską, kroimy razem z grubymi nerwami liściowymi.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Surówka z sałaty dla smakoszów - przepis na 4 porcje

1 duża główka sałaty kruchej, zwanej amerykańską.
Sos: 1 szklanka naturalnego jogurtu, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 2 słodkie cebule (najsmaczniejsze - czerwone), 4 ząbki czosnku, sól, cukier, biały pieprz, zielenina.
Najpierw przygotowujemy sos. W salaterce lekko ubijamy jogurt ze śmietaną, gdy się spieni - dodajemy drobno posiekane cebulki i czosnek, przyprawy, odstawiamy w chłodne miejsce. Podzieloną na listki sałatę, po umyciu i osuszeniu, kroimy w średniej grubości paski, łączymy z przygotowanym sosem - całość odstawiamy w chłodne miejsce na 10 min. Przed podaniem obficie posypujemy zieleniną.

Sałata w pikantnym sosie - przepis na 4 porcje

1 duża głowa sałaty kruchej, zwanej amerykańską.
Sos: 1/3 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego, 1/2 szklanki śmietany lub naturalnego jogurtu, 10 dag sera pleśniowego rokpol, sól (gdy trzeba, bo ser jest pikantny i słony), cukier, biały pieprz, sok z cytryny, zielenina.
Rozpoczynamy od sosu. W salaterce rozcieramy pokruszony ser z oliwą, gdy masa stanie się gładka i jednolita, dodajemy śmietanę lub jogurt i - bardzo delikatnie - przyprawiamy do smaku. Gdy sos będzie zbyt zawiesisty, można go rozcieńczyć, dodając nieco śmietany lub jogurtu.
Umyte, osuszone liście sałaty kroimy razem z grubymi nerwami liściowymi w "makaronik", łączymy z sosem, odstawiamy w chłodne miejsce na 10 min - nie dłużej. Przed podaniem obficie posypujemy zieleniną.

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Magdalena Guziak-Nowak: wszystkie ręce na pokład dla ochrony życia dziecka nienarodzonego

2024-05-04 09:55

[ TEMATY ]

pro life

Adobe.Stock

- Jestem przeciw aborcji, ponieważ po pierwsze nie wolno zabijać niewinnych dzieci, a po drugie kobiety zasługują na dobrą, konkretną, realną pomoc w rozwiązaniu ich prawdziwych problemów, z którymi czasami w ciąży muszą się borykać, a nie na taką tanią alternatywę, która do końca życia pozostanie wyrwą w sercu - mówi Magdalena Guziak-Nowak, sekretarz zarządu Polskiego Stowarzyszenia Obrońców Życia Człowieka, dyrektor ds. edukacji.

Pani Magdalena wraz z mężem Marcinem wygłosiła 2 maja konferencję nt. „Każde życie jest święte i nienaruszalne” w Narodowym Sanktuarium św. Józefa w Kaliszu w ramach comiesięcznych modlitw w intencji rodzin i ochrony życia poczętego.

CZYTAJ DALEJ

Łódzcy proboszczowie spotkali się z Ojcem Świętym Franciszkiem

2024-05-04 16:00

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

ks. Wiesław Kamiński

Zakończyło się – trwające od 29 kwietnia br. - rzymskie spotkanie blisko 300 proboszczów z całego świata, którzy odpowiedzieli na zaproszenie Ojca Świętego Franciszka, by w czynny sposób włączyć się w prace Synodu o Synodalności.

CZYTAJ DALEJ

Lubartów. Powołani do służby

2024-05-05 12:27

Ks. Krzysztof Podstawka

Alumni: Mateusz Budzyński z parafii Matki Bożej Nieustającej Pomocy w Lubartowie, Karol Kapica z parafii św. Wita w Mełgwi, Bartłomiej Kozioł z parafii Matki Bożej Bolesnej w Kraśniku, Bartosz Starowicz z parafii Matki Bożej Królowej Polski w Krakowie oraz Wojciech Zybała z parafii Wniebowstąpienia Pańskiego w Lubartowie - klerycy 5. roku Metropolitalnego Seminarium Duchownego w Lublinie, przyjęli święcenia diakonatu z rąk bp. Artura Mizińskiego 4 maja w kościele Matki Bożej Nieustającej Pomocy w Lubartowie.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję