Nic tak nie podniesie rangi najskromniejszego nawet posiłku, jak smaczny deser. Najzdrowszy - ze świeżych owoców.
Mus bananowy - przepis na 4 porcje
4 dorodne banany, sok z dużej cytryny, 1 szklanka śmietany kremówki, 2 łyżki płynnego miodu; do dekoracji: 1 banan, 1 cytryna i listki świeżej melisy do przybrania deseru.
Obrane banany lekko rozdrabniamy, wrzucamy do malaksera,
dodajemy sok z cytryny (uważamy, by nie dostały się pestki) i miód
- miksujemy, aż powstanie puszysty mus. Śmietanę ubijamy na gęsty
krem. Składniki bardzo delikatnie, ale dokładnie łączymy.
Płaskie talerzyki przybieramy plasterkami banana, cytryny
i listeczkami melisy, rozkładamy w sposób dekoracyjny mus i podajemy
- nie później jak 10 min po przygotowaniu.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Luksusowy deser z melona - przepis na 4 porcje
1 dorodny melon (około 1 kg), 1 paczka (10 dag) rodzynków,
1 kieliszek naturalnego soku winogronowego, 1 średniej wielkości
kiść winogron.
Umyty melon kroimy wzdłuż na połowy, usuwamy pestki i,
przy pomocy specjalnej łyżeczki, formujemy zgrabne kulki - większe
i mniejsze. Owoce wrzucamy do salaterki, zalewamy sokiem z winogron
i wstawiamy do lodówki - powinny się wychłodzić.
Rodzynki przelewamy wrzątkiem na sicie, odstawiamy do
wychłodzenia. Winogrona kroimy na połowę, z każdego owocu usuwamy
pestki.
Przed podaniem do melona dodajemy rodzynki i winogrona,
składniki łączymy, rozkładamy do pucharków i podajemy - nie później,
jak 10 min po przygotowaniu (deser powinien być wychłodzony).
Deser najłatwiejszy - przepis na 4 porcje
1 kubeczek serka o smaku waniliowym, 1 szklanka śmietany
kremówki, świeże owoce lub utarta gorzka czekolada do przybrania.
Ubitą na gęsty krem śmietanę łączymy - delikatnie, ale
dokładnie - z serkiem homo, przekładamy do wychłodzonych pucharków,
posypujemy obficie świeżymi owocami lub utartą czekoladą i podajemy
nie później, jak 10 min po przygotowaniu.