Reklama

Z naszej kuchni

Potrawy na "po świętach"

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Dojadanie wszystkich, lekko podsuszonych pozostałości świątecznych nie jest zdrowe, a poza tym takie resztki nie smakują. Zjemy je za to z wielkim apetytem "utopione" w pikantnym pomidorowym sosie, którym polejemy ugotowany na sypko ryż, makaron lub kładzione kluseczki.

Pikantny sos pomidorowy - przepis na 4 porcje

2 cebule, 2 łyżki oleju, zmielone lub najdrobniej posiekane wszystkie mięsne resztki: wędlin, pieczeni, kiełbas itp. - ile jest, 2 marynowane papryki, 2 szklanki soku pomidorowego, 2 łyżki keczupu, 1 puszka zielonego groszku, sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka musztardy, lubiane, roztarte w dłoniach zioła (tymianek, prowansalskie).

Na tłuszczu podsmażamy pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy przygotowane mięsne resztki i całość lekko zasmażamy. Dodajemy pokrojone papryki, groszek, zalewamy sokiem pomidorowym, dodajemy keczup, przyprawy i całość trzymamy na niewielkim ogniu ( sos powinien tylko lekko "mrugać") przez kilka minut, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji i aromatu. Z dodatkiem ryżu, makaronu lub kładzionych kluseczek i zielonej sałaty polanej spienionym sosem jogurtowym - pełnowartościowe i smaczne danie obiadowe.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pasztecik z rosołowego mięsa - przepis na średniej wielkości formę cwibakową

Całe mięso z rosołu oraz wszystkie pozostałości chudych wędlin ( parówki) i boczku, kilka wątróbek z drobiu lub 15 dag wątróbki wieprzowej, ugotowana w rosole twarda włoszczyzna (marchew, korzeń pietruszki, seler), 3 duże cebule, 3 łyżki oleju, 1 szklanka tartej bułki, 2 jajka (białka, jeżeli zostały np. po pieczeniu drożdżowych bab), sól, pieprz, 1 czubata łyżeczka majeranku, po szczypcie mielonej papryki ostrej i słodkiej, cienkie plasterki słoniny lub boczku do wyłożenia formy, oliwa do posmarowania formy.


Na oleju podsmażamy cebulę, gdy się lekko zrumieni - dodajemy wątróbkę i całość lekko podsmażamy - odstawiamy do przechłodzenia. Wszystkie składniki pasztetu przepuszczamy dwa razy przez maszynkę, dodajemy jajka, przyprawy i tartą bułkę - masę wyrabiamy. Pasztet powinien być pikantny, o zdecydowanym, wyraźnym smaku.
Formę lekko smarujemy oliwą, wykładamy cieniutkimi plasterkami słoniny lub boczku, nakładamy masę, powierzchnię wyrównujemy, wierzch przykrywamy plasterkami słoniny lub boczku i wstawiamy do wygrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 200o C ok. godziny - pasztecik jest gotowy, gdy słonina na wierzchu lekko się zrumieni. Podajemy na zimno - z pikantnym sosem lub na gorąco - z sosem grzybowym lub pieczarkowym i filiżanką czerwonego barszczu.

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ksiądz a media społecznościowe

2024-04-25 15:10

[ TEMATY ]

KSM

Zielona Góra

Katolickie Stowarzyszenie Młodzieży

Pogadaj z Czarnym

Koło Akademickie KSM przy UZ

ks. Waldemar Kostrzewski

Katarzyna Krawcewicz

Ze studentami spotkał się ks. Waldemar Kostrzewski

Ze studentami spotkał się ks. Waldemar Kostrzewski

Gościem kwietniowego spotkania z cyklu Pogadaj z Czarnym był ks. Waldemar Kostrzewski.

24 kwietnia w sali akademika Piast (Uniwersytet Zielonogórski) odbyło się spotkanie z serii Pogadaj z Czarnym pt. „Ksiądz a media społecznościowe”. Gościem Koła Akademickiego KSM był ks. Waldemar Kostrzewski.

CZYTAJ DALEJ

Ukraina: 38 lat temu doszło do katastrofy w Czarnobylu

2024-04-26 08:22

[ TEMATY ]

Czarnobyl

Adobe Stock

26 kwietnia 1986 roku w elektrowni atomowej w Czarnobylu na Ukrainie doszło do awarii, która stała się największą katastrofą w historii energetyki jądrowej.

Wybuch czwartego reaktora siłowni, do którego doszło w nocy z 25 na 26 kwietnia 1986 roku, doprowadził do skażenia części terytoriów Ukrainy i Białorusi. Substancje radioaktywne dotarły też nad Skandynawię, Europę Środkową, w tym Polskę, a także na południe kontynentu - do Grecji i Włoch. Obecnie reaktor czwartego bloku jest przykryty zabezpieczającym "Sarkofagiem" i "Arką".

CZYTAJ DALEJ

Nie słowa lecz czyny

2024-04-26 09:20

Ks. Wojciech Kania/Niedziela

Peregrynacja relikwii błogosławionej rodziny Ulmów, które przemierzają naszą diecezję, wchodzi w swoją końcową fazę. Ostatnie dni tej duchowej podróży odbędą się w Ostrowcu Świętokrzyskim.

W procesji do świątyni, która zgromadziła kapłanów z dekanatów ostrowieckiego, szewieńskiego, kunowskiego i ożarowskiego, relikwie błogosławionej rodziny Ulmów wniósł proboszcz parafii, ks. Jan Sarwa, wspierany przez przedstawicieli rodzin z lokalnej wspólnoty. Udział duchowieństwa z różnych dekanatów podkreślił ważność tego wydarzenia w życiu kościelnym regionu.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję