Przepis na 2 porcje
1 plaster łagodnego żółtego sera - ok. 10-12 dag, 1 jajko
ugotowane na twardo, 1 czerwona cebula, 1 konserwowy ogórek, 2 kopiaste
łyżki siekanej zieleniny (może być kompozycja - pietruszka, koperek,
szczypior, rzeżucha, listki świeżych ziół - według własnych upodobań
smakowych).
Sos: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki śmietany, sól i pieprz,
2 średniej wielkości pomidory.
Ser kroimy w cienki "makaronik", ogórek w kostkę, jajko
siekamy, cebulę kroimy w piórka. Składniki łączymy z sosem przygotowanym
z wymieszanych składników - gdy trzeba - doprawiamy do smaku i dodajemy
drobno posiekaną zieleninę. Porcje sałatki rozkładamy na talerzykach,
wierzch przybieramy cząstkami pomidora. Podajemy nie później jak
10 minut po przygotowaniu - najsmaczniejsza z ciemnym pieczywem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu