Reklama

Z naszej kuchni

Polubmy warzywa wczesnej jesieni

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Jesień darzy nas nieprzebraną ilością dorodnych i zdrowych warzyw, z których można przygotować doskonałe, lekko strawne dania.

Dietetyczny bigos z papryki i cukinii- przepis na 6 porcji

1 duża cukinia (lub 2 mniejsze), 2 duże cebule, 2 duże pomidory, 2 czerwone papryki, 2-3 łyżki keczupu, 4 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, kilka świeżych listków cząbru, sól, pieprz, mielona papryka, przyprawa chili, 1 łyżka musztardy, 1/2 szklanki rosołu (może być z koncentratu).
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną w niewielką kostkę cukinię. Produkty zasmażamy przez 2-3 minuty, dodajemy pokrojone w "makaronik" papryki i często mieszając, dusimy ok. 10 min. Gdy trzeba, podlewamy rosołem. Pod koniec duszenia dodajemy obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory, keczup, posiekany czosnek i ponownie dusimy na niewielkim ogniu, nie dłużej jak 10 min. Gotowy bigos doprawiamy solą, pieprzem i ziołami według własnych upodobań smakowych, pamiętając, że powinien mieć lekko pikantny smak z wyraźną nutą pomidorów.
Najsmaczniejszy - kilka godzin po przygotowaniu z dodatkiem ryżu na sypko lub z pieczywem.
Rada: Bigos można przechowywać w zamrażarce nawet przez 2 tygodnie, z tym że odgrzewać należy potrawę wyłącznie na parze - ustawiona bezpośrednio na ogniu może się łatwo przypalić.

Cukinia zapiekana - przepis na 4 porcje

2 duże cukinie, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 duże pomidory, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, szczypta przyprawy prowansalskiej, 1 duża filiżanka utartego żółtego sera, tłuszcz do wysmarowania formy, zielenina.
Obraną ze skóry, pozbawioną gniazd nasiennych cukinię kroimy w zgrabną kostkę, wrzucamy na lekko osolony wrzątek na 3 min - wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na sicie. Pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek zasmażamy na oleju, aż składniki się zeszklą. Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy pestki. Do wysmarowanego obficie tłuszczem naczynia do zapiekania dajemy cukinię wymieszaną z zasmażoną cebulą, na niej rozkładamy plastry pomidorów. Całość posypujemy przyprawami, roztartą w dłoniach przyprawą prowansalską oraz utartym serem i wstawiamy na pół godziny do nagrzanego do 200o C piekarnika. Potrawa jest gotowa, gdy ser się roztopi i lekko zrumieni. Podajemy z frytkami, z ziemniakami pureMe i sadzonym jajkiem lub na liściu sałaty jako samodzielną przekąskę.

Jesienna sałatka z cukinii - przepis na 4 porcje

2 młode cukinie (do 25 cm), 1 cebula, 1 duże kwaskowe jabłko, strąk papryki, 1 łyżka siekanej natki pietruszki, 2 łodygi selera naciowego.
Sos: 1 szklanka majonezu, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz, cukier, pieprz Cayenne.
Ponadto: 4 jajka ugotowane na twardo, 1 pomidor, zielenina.
Umytą, suchą cukinię kroimy w plasterki, nieco grubiej jak na mizerię, lekko solimy, odstawiamy w chłodne miejsce.
Sos: Do salaterki dajemy majonez, musztardę, przyprawy, posiekany czosnek - ucieramy. Sos powinien mieć wyraźny, pikantny smak. Do sosu dokładamy kolejno: pokrojone w kostkę jabłko, paprykę, cebulę, łodygę selera naciowego i odsączoną cukinię. Składniki delikatnie łączymy, posypujemy zieleniną, przybieramy połówkami jajek na twardo i cząstkami pomidora. Podajemy nie później jak 15 min po przygotowaniu.
Rada: Jeżeli sałatkę przygotowujemy z dużej, wyrośniętej cukinii, wówczas po obraniu jej ze skóry i usunięciu gniazd nasiennych wrzucamy warzywo na 2 min do wrzątku, wyjmujemy cedzakową łyżką, hartujemy, przelewając zimną wodą i dopiero wówczas siekamy, i dodajemy do sałatki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Komunikat Rady Stałej KEP po obradach o bieżących sprawach Kościoła w Polsce

2024-05-02 20:07

[ TEMATY ]

komunikat

Rada Stała KEP

Episkopat Flickr

Lekcje religii w szkołach, aktualny stan przygotowań do wdrożenia standardów ochrony małoletnich przed przemocą w placówkach kościelnych, ochrona życia ludzkiego oraz eskalacja działań wojennych za wschodnią granicą i w Ziemi Świętej były głównymi tematami spotkania Rady Stałej Konferencji Episkopatu Polski. Biskupi obradowali 2 maja, w wigilię uroczystości Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski, na Jasnej Górze.

Publikujemy pełny tekst komunikatu:

CZYTAJ DALEJ

Nabożeństwo majowe - znaczenie, historia, duchowość + Litania Loretańska

[ TEMATY ]

Matka Boża

Maryja

nabożeństwo majowe

loretańska

Majowe

nabożeństwa majowe

litania loretańska

Karol Porwich/Niedziela

Maj jest miesiącem w sposób szczególny poświęconym Maryi. Nie tylko w Polsce, ale na całym świecie, niezwykle popularne są w tym czasie nabożeństwa majowe. [Treść Litanii Loretańskiej na końcu artykułu]

W tym miesiącu przyroda budzi się z zimowego snu do życia. Maj to miesiąc świeżych kwiatów i śpiewu ptaków. Wszystko w nim wiosenne, umajone, pachnące, czyste. Ten właśnie wiosenny miesiąc jest poświęcony Matce Bożej.

CZYTAJ DALEJ

Watykan/ Autorzy książki o rodzinie Ulmów odznaczeni polskim Złotym Krzyżem Zasługi

2024-05-02 20:31

[ TEMATY ]

książka

ks. Paweł Rytel‑Andrianik

rodzina Ulmów

złoty Krzyż Zasługi

Episkopat.news

Ks. Paweł Rytel-Andrianik

Ks. Paweł Rytel-Andrianik

Autorzy książki o błogosławionej rodzinie Ulmów "Zabili także dzieci": watykanistka włoskiej agencji prasowej Ansa Manuela Tulli i szef polskiej redakcji watykańskich mediów Vatican News ks. Paweł Rytel-Andrianik zostali w czwartek odznaczeni Złotym Krzyżem Zasługi, przyznanym przez prezydenta RP Andrzeja Dudę.

Ceremonia wręczenia odznaczeń odbyła się w ambasadzie RP przy Stolicy Apostolskiej, a Krzyże Zasługi wręczył ambasador Adam Kwiatkowski.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję