Reklama

Z naszej kuchni

Smakołyki na uroczyste okazje

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Steki wieprzowe w jarzynach - przepis na 4 porcje

4 steki po ok. 15 dag, sól, pieprz, oliwa i masło do smażenia ( pół na pół), 4 kalarepki, 4 porcjowe kalafiory, 1 pęczek młodych marchewek, 1/2 kg fasoli szparagowej, sól, cukier, łyżeczka masła. Do polania: masło zrumienione z bułką.
W szerokim naczyniu zagotowujemy wodę z solą, cukrem i masłem, wrzucamy obraną fasolkę. Gdy się podgotuje (ok. 10 min), dodajemy obrane, pokrojone w cząstki lub plasterki kalarepki, wymoczone w wodzie z solą (wypłyną muszki) kalafiory i obrane marchewki. Jarzyny gotujemy w odkrytym naczyniu, powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
Na rozgrzanym oleju smażymy przygotowane steki, rumieniąc z obu stron, następnie zmniejszamy ogień, dodajemy masło i smażymy jeszcze - po 2 min z każdej strony.
Na wygrzanych talerzach rozkładamy jednakową ilość jarzyn, polewamy je masłem zrumienionym z bułką. Obok układamy świeżo usmażony, prosto z patelni stek. Kto lubi, może podać dodatkowo ziemniaki, obficie posypane zieleniną. Danie najlepiej smakuje z dodatkiem zielonej sałaty, polanej spienionym sosem jogurtowym.

Sałatka złocista - przepis na dużą salaterkę

2 płaty piersi kurczaka ugotowane w warzywach (wywar będzie na zupę), 1 puszka ananasów, 1 szklanka suchego lub 3 szklanki gotowanego ryżu w wodzie z dodatkiem curry, sól, pieprz, przyprawa curry.
Sos: 1 szklanka majonezu, 2 łyżki musztardy (delikatesowej - musztarda sarepska zepsuje smak sosu), 3 łyżki soku z ananasów, sól, cukier, pieprz do smaku - w niewielkich ilościach, by nie przytłumić delikatnego smaku.
Piersi kurczaka gotujemy z dodatkiem jarzyn, soli i dużej szczypty przyprawy curry. Podobnie - w wodzie z dodatkiem curry - gotujemy ryż, uważając, by był sypki, ale nie rozgotowany.
Płaty mięsa drobno kroimy, kropimy dość obficie sokiem z ananasa, dodajemy sypki ryż, pokrojone w kostkę ananasy.
Majonez łączymy z musztardą i trzema łyżkami soku z ananasów. Gdy trzeba, sos lekko doprawiamy solą, cukrem, pieprzem - powinien nabrać konsystencji lekkiego majonezu. Sosem zalewamy składniki sałatki, całość delikatnie mieszamy. Podajemy w salaterce, przybranej według upodobań lub w porcjowych pucharkach nie później jak pół godziny po przygotowaniu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Litania nie tylko na maj

Niedziela Ogólnopolska 19/2021, str. 14-15

[ TEMATY ]

litania

Karol Porwich/Niedziela

Jak powstały i skąd pochodzą wezwania Litanii Loretańskiej? Niektóre z nich wydają się bardzo tajemnicze: „Wieżo z kości słoniowej”, „Arko przymierza”, „Gwiazdo zaranna”…

Za nami już pierwsze dni maja – miesiąca poświęconego w szczególny sposób Dziewicy Maryi. To czas maryjnych nabożeństw, podczas których nie tylko w świątyniach, ale i przy kapliczkach lub przydrożnych figurach rozbrzmiewa Litania do Najświętszej Maryi Panny, popularnie nazywana Litanią Loretańską. Wielu z nas, także czytelników Niedzieli, pyta: jak powstały wezwania tej litanii? Jaka jest jej historia i co kryje się w niekiedy tajemniczo brzmiących określeniach, takich jak: „Domie złoty” czy „Wieżo z kości słoniowej”?

CZYTAJ DALEJ

#PodcastUmajony (odcinek 4.): Oddaj długopis

2024-05-03 20:00

[ TEMATY ]

Ks. Tomasz Podlewski

#PodcastUmajony

Mat. prasowy

Czy w oczach Maryi istnieją lepsze i gorsze życiorysy? Dlaczego warto Ją zaprosić we własny rodowód? I do jakiej właściwie rodziny Maryja wprowadza Jezusa? Zapraszamy na czwarty odcinek „Podcastu umajonego” ks. Tomasza Podlewskiego o tym, że przy Maryi każda historia może zakończyć się świętością.

CZYTAJ DALEJ

#PodcastUmajony (odcinek 4.): Oddaj długopis

2024-05-03 20:00

[ TEMATY ]

Ks. Tomasz Podlewski

#PodcastUmajony

Mat. prasowy

Czy w oczach Maryi istnieją lepsze i gorsze życiorysy? Dlaczego warto Ją zaprosić we własny rodowód? I do jakiej właściwie rodziny Maryja wprowadza Jezusa? Zapraszamy na czwarty odcinek „Podcastu umajonego” ks. Tomasza Podlewskiego o tym, że przy Maryi każda historia może zakończyć się świętością.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję