Steki wieprzowe w jarzynach - przepis na 4 porcje
4 steki po ok. 15 dag, sól, pieprz, oliwa i masło do smażenia (
pół na pół), 4 kalarepki, 4 porcjowe kalafiory, 1 pęczek młodych
marchewek, 1/2 kg fasoli szparagowej, sól, cukier, łyżeczka masła.
Do polania: masło zrumienione z bułką.
W szerokim naczyniu zagotowujemy wodę z solą, cukrem
i masłem, wrzucamy obraną fasolkę. Gdy się podgotuje (ok. 10 min),
dodajemy obrane, pokrojone w cząstki lub plasterki kalarepki, wymoczone
w wodzie z solą (wypłyną muszki) kalafiory i obrane marchewki. Jarzyny
gotujemy w odkrytym naczyniu, powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
Na rozgrzanym oleju smażymy przygotowane steki, rumieniąc
z obu stron, następnie zmniejszamy ogień, dodajemy masło i smażymy
jeszcze - po 2 min z każdej strony.
Na wygrzanych talerzach rozkładamy jednakową ilość jarzyn,
polewamy je masłem zrumienionym z bułką. Obok układamy świeżo usmażony,
prosto z patelni stek. Kto lubi, może podać dodatkowo ziemniaki,
obficie posypane zieleniną. Danie najlepiej smakuje z dodatkiem zielonej
sałaty, polanej spienionym sosem jogurtowym.
Sałatka złocista - przepis na dużą salaterkę
2 płaty piersi kurczaka ugotowane w warzywach (wywar będzie
na zupę), 1 puszka ananasów, 1 szklanka suchego lub 3 szklanki gotowanego
ryżu w wodzie z dodatkiem curry, sól, pieprz, przyprawa curry.
Sos: 1 szklanka majonezu, 2 łyżki musztardy (delikatesowej
- musztarda sarepska zepsuje smak sosu), 3 łyżki soku z ananasów,
sól, cukier, pieprz do smaku - w niewielkich ilościach, by nie przytłumić
delikatnego smaku.
Piersi kurczaka gotujemy z dodatkiem jarzyn, soli i dużej
szczypty przyprawy curry. Podobnie - w wodzie z dodatkiem curry -
gotujemy ryż, uważając, by był sypki, ale nie rozgotowany.
Płaty mięsa drobno kroimy, kropimy dość obficie sokiem
z ananasa, dodajemy sypki ryż, pokrojone w kostkę ananasy.
Majonez łączymy z musztardą i trzema łyżkami soku z ananasów.
Gdy trzeba, sos lekko doprawiamy solą, cukrem, pieprzem - powinien
nabrać konsystencji lekkiego majonezu. Sosem zalewamy składniki sałatki,
całość delikatnie mieszamy. Podajemy w salaterce, przybranej według
upodobań lub w porcjowych pucharkach nie później jak pół godziny
po przygotowaniu.
Pomóż w rozwoju naszego portalu