Reklama

Z naszej kuchni

Grzybowe pyszności

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Jeżeli sezon będzie łaskawy i uda się zebrać koszyk dorodnych grzybów, przygotujmy z nich znakomite dania, znane ze staropolskiej kuchni.

Kotleciki ze świeżych grzybów - przepis na 4 porcje

1/2 kg kapeluszy świeżych grzybów (mogą być mieszane, np. borowiki, podgrzybki, kozaki), 1 duża cebula, 1/2 szklanki tartej bułki, 2 jajka. Sól i pieprz do smaku. Gdy trzeba - trochę mleka. Tłuszcz i mąka krupczatka do panierowania.
Na tłuszczu lekko podsmażamy posiekaną drobno cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy - równie drobno posiekane - wcześniej oczyszczone i dokładnie umyte kapelusze grzybów i, w miarę często mieszając, dusimy do chwili całkowitego wyparowania sosu. Zasmażone grzyby przekładamy na miseczkę i pozostawiamy do wychłodzenia. Do zimnych dodajemy całe jajka, tartą bułkę, przyprawy, całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Rada: Gdy masa jest zbyt ścisła, dodajemy łyżkę lub dwie mleka.
Z wyrobionej masy formujemy zgrabne kotleciki - po dwa na porcję, obsypujemy mąką (nadmiar mąki strząsamy) i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podajemy bardzo gorące, prosto z patelni, do ziemniaków pureMe lub do ziemniaków smażonych w plastrach. Równie smaczne z dodatkiem grubego makaronu, kładzionych kluseczek czy pieczywa.
Rada: Kotleciki są najsmaczniejsze, gdy usmażymy je na oliwie i maśle w proporcji pół na pół.

Jajka faszerowane grzybami - przepis na 6 porcji

6 jaj ugotowanych na twardo, 1 szklanka drobno usiekanych kapeluszy ze świeżych grzybów (najsmaczniejsze będą borowiki, ale mogą być mieszane, np. podgrzybki i kozaki), 1 łyżka masła, 1 cebula, 2 łyżki majonezu, sól i biały pieprz do smaku.
Ponadto: liście sałaty lub selera naciowego, gęsty majonez, połówki oliwek i zielenina do dekoracji.
Drobno posiekaną cebulę zasmażamy na maśle, gdy się zeszkli, dodajemy przygotowane, drobno posiekane grzyby. Całość smażymy, często mieszając, do chwili, aż wydzielony przez grzyby sok wyparuje. Usmażone odstawiamy do wychłodzenia.
Obrane ze skorupek jajka kroimy wzdłuż, oddzielamy żółtka od białek. Białka układamy na deseczce i przykrywamy ściereczką, by nie obeschły, żółtka rozcieramy z odrobiną przypraw (sól i pieprz). Gdy masa będzie jednolita, dodajemy podsmażone grzyby, majonez; składniki łączymy i - gdy trzeba - lekko doprawiamy do smaku. Farsz powinien być lekko pikantny. Wyrobioną, pulchną masą nadziewamy białka " z czubem", tworząc zgrabne kopczyki. Porcje układamy na liściach sałaty lub selera naciowego, przybieramy majonezem, połówką oliwki i zieleniną lub - według własnych upodobań.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Lubartów. Powołani do służby

2024-05-05 12:27

Ks. Krzysztof Podstawka

Alumni: Mateusz Budzyński z parafii Matki Bożej Nieustającej Pomocy w Lubartowie, Karol Kapica z parafii św. Wita w Mełgwi, Bartłomiej Kozioł z parafii Matki Bożej Bolesnej w Kraśniku, Bartosz Starowicz z parafii Matki Bożej Królowej Polski w Krakowie oraz Wojciech Zybała z parafii Wniebowstąpienia Pańskiego w Lubartowie - klerycy 5. roku Metropolitalnego Seminarium Duchownego w Lublinie, przyjęli święcenia diakonatu z rąk bp. Artura Mizińskiego 4 maja w kościele Matki Bożej Nieustającej Pomocy w Lubartowie.

CZYTAJ DALEJ

Wielkopolskie lekcje pokory

2024-05-05 13:08

[ TEMATY ]

Ryszard Czarnecki

Archiwum TK Niedziela

Jeżdżąc teraz intensywnie po Wielkopolsce zawsze znajduję czas, aby choć na chwilę w różnych miejscowościach znaleźć się tam, gdzie czas płynie inaczej, bo w rytmie wieczności. Katolickie świątynie: niektóre jeszcze z zachowanymi elementami architektury romańskiej czy gotyckiej, inne pamiętające czasy baroku, wreszcie niektóre budowane w wieku XIX i później.

Jednak połączone, powiem niezwykłym w tym miejscu językiem matematycznym: „wspólnym mianownikiem”. Przybywają tu ludzie bardzo bogaci i niezamożni, bardzo wiekowi i na ramionach rodziców, ludzie „różnych stanów” jakby to powiedziano w I Rzeczypospolitej czy też „różnych klas” ,jakby to ujęli „marksiści”. I są tu razem. Być może, a nawet prawie na pewno jest to jedyne miejsce, gdzie mogą spotkać się i być wspólnotą bez uprzedzeń, zawiści, negatywnych emocji. Czy idealizuję? Chyba nie.

CZYTAJ DALEJ

KUL. Przez litanię do serca Maryi

2024-05-06 06:05

KUL

Maj w polskiej tradycji nierozerwalnie wiąże się z nabożeństwami majowymi odprawianymi nie tylko w kościołach, ale też pod kapliczkami z figurą Matki Bożej.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję