Przepis na 2 porcje
2 dorodne, świeże pory. Sos: 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżeczka
pasty pomidorowej, 1/2 łyżeczki mąki, 1 czubata łyżka utartego, żółtego
sera, sól i pieprz. Sól i szczypta cukru do gotowania.
Obrane białe części pora wrzucamy na gotującą wodę, lekko
doprawioną solą i cukrem. Gotujemy odkryte ok. 20 min, cedzimy, lekko
przechładzamy, kroimy na połowę i układamy - przeciętą stroną do
góry - w naczyniu do zapiekania.
Sos: Śmietanę łączymy z pastą pomidorową, dodajemy mąkę,
przyprawy; sosem zalewamy pory, całość posypujemy serem i wstawiamy
do nagrzanego piekarnika na 15 min. Danie jest gotowe, gdy ser lekko
się zrumieni, a potrawa odstaje od boków formy, w której się zapiekała.
Rada: Pory przed polaniem sosem można posypać warstwą
cienko pokrojonych pieczarek. Można też dodać małą filiżankę zielonego
groszku, a także bardzo drobno pokrojone mięso i jarzyny z rosołu.
Zapiekanka jest najsmaczniejsza z dodatkiem ugotowanego
na sypko ryżu i zielonej sałaty polanej sosem jogurtowym.
Pomóż w rozwoju naszego portalu