Reklama

Z naszej kuchni

Imieninowe wypieki dla Zdzisława i Andrzeja - ale nie tylko!

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Na miłą, rodzinną uroczystość podajmy coś słodkiego, przygotowanego w domu - nic tak nie smakuje, jak wypieki własnej roboty.

Torcik cynamonowo-orzechowy (przepis na średniej wielkości tortownicę)

Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka mleka (2%), 1/3 (8 dag) kostki masła lub masła roślinnego, 1 płaska łyżeczka cynamonu, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko.
Kruszonka: pół kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego, 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki mielonych orzechów, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 łyżeczki cynamonu.
Ponadto: 10 dag rodzynków, najlepiej sułtanek, tłuszcz do wysmarowania formy, tarta bułka.
Składniki ciasta - bez mleka - dajemy do miseczki i ubijamy, najłatwiej robotem, dolewając małymi partiami mleko. Gdy ciasto jest jednolite, gładkie i pulchne, połowę wykładamy na tortownicę, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy rodzynkami, przykrywamy pozostałym ciastem, ponownie wyrównujemy powierzchnię.
Z podanych składników "siekamy" kruszonkę, posypujemy nią wierzch ciasta, całość wstawiamy do wygrzanego piekarnika, nastawionego na temp. 160oC.
Pieczemy około godziny - czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta; jest gotowe, gdy wierzch się lekko zrumieni, a boki odstają od formy. Z formy wykładamy po lekkim przechłodzeniu.

Jesienny placek z winogronami (przepis na dużą tortownicę lub średniej wielkości blaszkę)

2 szklanki mąki krupczatki, 5 żółtek, 1/2 szklanki cukru pudru, 3/4 kostki (18 dag) masła lub masła roślinnego, mały cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Ponadto: kiść dorodnych winogron, 3/4 szklanki cukru pudru, 5 białek, 1 szklanka drobno usiekanych lub zmielonych orzechów. Tłuszcz do formy.
Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Gdy masa stanie się jednolita i lśniąca, dodajemy, sypiąc przez sitko, mąkę z proszkiem. Zarabiamy ciasto. Gdy składniki dokładnie się połączą, formujemy kulę i odstawiamy w chłodne miejsce (np. do lodówki) na godzinę. Dobrze wychłodzone rozkładamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce, rozkładamy przecięte na połowę i pozbawione pestek winogrona, posypujemy orzechami i przykrywamy pianą ubitą z białek z cukrem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, nastawionego na 160oC. Pieczemy ok. 30-35 min. - czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta. Jest ono gotowe, gdy wierzch lekko się zrumieni, a boki odstają od formy. Po lekkim przestudzeniu kroimy - jeszcze na blaszce - w zgrabne porcje i układamy na paterze. Placek jest najsmaczniejszy kilka godzin po upieczeniu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2000-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Litania nie tylko na maj

Niedziela Ogólnopolska 19/2021, str. 14-15

[ TEMATY ]

litania

Karol Porwich/Niedziela

Jak powstały i skąd pochodzą wezwania Litanii Loretańskiej? Niektóre z nich wydają się bardzo tajemnicze: „Wieżo z kości słoniowej”, „Arko przymierza”, „Gwiazdo zaranna”…

Za nami już pierwsze dni maja – miesiąca poświęconego w szczególny sposób Dziewicy Maryi. To czas maryjnych nabożeństw, podczas których nie tylko w świątyniach, ale i przy kapliczkach lub przydrożnych figurach rozbrzmiewa Litania do Najświętszej Maryi Panny, popularnie nazywana Litanią Loretańską. Wielu z nas, także czytelników Niedzieli, pyta: jak powstały wezwania tej litanii? Jaka jest jej historia i co kryje się w niekiedy tajemniczo brzmiących określeniach, takich jak: „Domie złoty” czy „Wieżo z kości słoniowej”?

CZYTAJ DALEJ

Czy zauważam Boga wokół siebie?

2024-04-15 13:48

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii J 14, 6-14.

Poniedziałek, 6 maja. Święto świętych Apostołów Filipa i Jakuba

CZYTAJ DALEJ

Abp Jędraszewski: tylko budowanie na Chrystusie pozwoli ocalić siebie i swoją tożsamość

2024-05-05 18:59

[ TEMATY ]

abp Marek Jędraszewski

Karol Porwich/Niedziela

Abp Marek Jędraszewski

Abp Marek Jędraszewski

I dawne, i niezbyt odległe, i współczesne pokolenia, jeśli chcą ocalić siebie i swoją tożsamość, muszą nieustannie zwracać się do Chrystusa, który jest naszą skałą, kamieniem węgielnym, na którym budujemy wszystko - mówił abp Marek Jędraszewski w czasie wizytacji kanonicznej w parafii św. Sebastiana w Skomielnej Białej.

W czasie pierwszej Mszy św. proboszcz ks. Ryszard Pawluś przedstawił historię parafii w Skomielnej Białej. Sięga ona przełomu XV i XVI w. Pierwsza kaplica pod wezwaniem św. Sebastiana i św. Floriana powstała w 1550 r., a w XVIII w. przebudowano ją na kościół. Drewnianą budowlę wojska niemieckie spaliły w 1939 r. a już dwa lata później poświęcono tymczasowy barokowy kościół, a proboszczem został ks. Władysław Bodzek, który w 1966 r. został oficjalnie potwierdzony, gdy kard. Karol Wojtyła ustanowił w Skomielnej Białej parafię. Nowy kościół oddano do użytku w 1971 r., a konsekrowano w 1985 r. - Postawa wiary łączy się z zatroskaniem o kościół widzialny - mówił ksiądz proboszcz, podsumowując zarówno duchowy, jak i materialny wymiar życia wspólnoty parafialnej w Skomielnej Białej. Witając abp. Marka Jędraszewskiego, przekazał mu ciupagę.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję