Przepis na 4-5 średniej wielkości naleśników
1 szklanka jasnego piwa, 1 jajko, 1 łyżka oliwy, 2-3
łyżki mąki, 1 kopiasta łyżka siekanej natki pietruszki, oliwa lub
olej do smażenia.
Z piwa (o temp. pokojowej), jajka, oliwy i mąki zarabiamy
ciasto naleśnikowe, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy
na pół godziny w chłodne miejsce. Przed smażeniem dodajemy natkę
pietruszki, składniki mieszamy.
Na rozgrzanym, niewielkim tłuszczu, smażymy naleśniki,
lekko rumieniąc z obu stron, układamy na wygrzanym talerzu. Podajemy
z filiżanką czerwonego barszczu lub innej, czystej zupy, np. grzybowej
czy pomidorowej, oraz z sezonową surówką. Naleśniki doskonale smakują
polane sosem jogurtowym z czosnkiem lub gęstym sosem grzybowym, a
także ze smażonymi pieczarkami.
Pomóż w rozwoju naszego portalu