Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Wiosenne pasty

Przygotowane na bazie warzyw i ziół oraz sera idealnie pasują do pieczywa, chrupiących grzanek czy pajdy swojskiego chleba. Warto po nie sięgać, bo są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Z zielonego groszku i rukoli

SKŁADNIKI :
*1 puszka zielonego groszku
*2 garści młodych listków rukoli
*kilka gałązek świeżego koperku
*2 łyżki oliwy
*3-4 łyżki orzechów ziemnych
*1 ząbek czosnku
*2 łyżki startego parmezanu
*sok z cytryny
*sól, pieprz, cukier

Wykonanie:
1. Groszek odcedź na sicie.
2. Rukolę i koperek posiekaj.
3. Zioła z groszkiem przełóż do kielicha blendera. Wlej oliwę. Dodaj orzechy, czosnek i parmezan.
4. Zblenduj wszystko na pastę.
5. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Jeśli pasta jest gęsta, można dodać trochę oliwy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Jajeczna z awokado

SKŁADNIKI :
*.4 jajka
*.1 awokado
*.1 duża cebula
*.3 ząbki czosnku
*.1 łyżka majonezu
*.sól, pieprz

Reklama

Wykonanie:
1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.
2. Awokado obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
3. Cebulę i czosnek obierz z łupinek i pokrój w kostkę.
4. Wszystkie składniki przełóż do miski.
5. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj majonez i delikatnie wymieszaj.

Z marchewki i czosnku

SKŁADNIKI:
*1 pęczek młodej marchewki
*1-2 ząbki czosnku
*5 suszonych pomidorów w oleju
*1 łyżka octu białego
*1/2 łyżeczki suszonej kolendry
*1/2 łyżeczki kuminu
*1/2 łyżeczki curry
*1 łyżka sezamu
*1 szczypta suszonego peperoncino
*kilka igiełek świeżego tymianku
*oliwa z oliwek
*sól

Wykonanie:
1. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż umyte wcześniej i osuszone marchewki oraz czosnek. Skrop oliwą, oprósz solą.
2. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 min. (marchewki muszą być miękkie).
3. Pomidory pokrój i włóż do kielicha blendera. Dodaj upieczone marchewki, czosnek, ocet, przyprawy i sezam. Zmiksuj na gładką masę. Na koniec dopraw do smaku solą.

Twarogowa z rzodkiewką

SKŁADNIKI:
*25 dag twarogu
*2 łyżki jogurtu naturalnego
*1 pęczek rzodkiewek
*1/2 pęczka szczypiorku
*sól, pieprz

Wykonanie:
1. Twaróg rozgnieć widelcem, połącz z jogurtem.
2. Rzodkiewki umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, szczypiorek drobno posiekaj.
3. Połącz wszystkie składniki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Kto lubi, może dodać posiekany koperek.

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kaszanka z kiszoną kapustą

Grillowanie jest dziś wspaniałym pomysłem na spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu w gronie rodziny i przyjaciół. W przyjemnej atmosferze towarzyskich spotkań można przygotowywać różne potrawy. Posiłek przyrządzony na grillu wcale nie musi być jednorodny. Poprosiliśmy naszego redaktora ks. Pawła Rozpiątkowskiego, który latem przyjmuje gości w ogrodzie, by podzielił się z naszymi Czytelnikami swoimi ulubionymi i sprawdzonymi przepisami na dania z grilla.

CZYTAJ DALEJ

Papież do Polaków: módlcie się o pokój

2024-05-01 10:05

[ TEMATY ]

papież Franciszek

PAP/EPA/CLAUDIO PERI

„Módlcie się za Kościół i Ojczyznę, o pokój na Ukrainie i na Bliskim Wschodzie” - zachęcił Franciszek Polaków podczas dzisiejszej audiencji ogólnej.

Oto słowa Ojca Świętego:

CZYTAJ DALEJ

Uroczystość poświęcenia kamienia węgielnego pod kościół św. Jana Pawła II w Villaricca

2024-05-01 15:49

[ TEMATY ]

Włochy

św. Jan Paweł II

Portret Jana Pawła II (aut. Zbigniew Kotyłło), fot. wikimedia / CC BY-SA 3.0

We Włoszech powstaje nowy kościół dedykowany św. Janowi Pawłowi II i kompleks parafialny pod wezwaniem polskiego Papieża. We wtorek 30 kwietnia w Villaricca w diecezji Neapolu poświęcono i położono kamień węgielny pod nową świątynię.

W skład nowego kompleksu parafialnego wejdą: sala liturgiczna, kaplica, muzeum poświęcone św. Janowi Pawłowi II, plac kościelny, sale katechetyczne, a także amfiteatr na świeżym powietrzu, sala wielofunkcyjna (teatr), place zabaw, tereny zielone i miejsca parkingowe, służące również miejscowej szkole. Inicjatywa jest swoistym wotum wdzięczności emerytowanego metropolity Neapolu kard. Crescenzio Sepe, wieloletniego współpracownika św. Jana Pawła II.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję