Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Czy warto jeść orzechy włoskie?

Owoce orzecha włoskiego, mimo wysokiej kaloryczności, zalicza się do najzdrowszych orzechów.

Niedziela Ogólnopolska 10/2024, str. 62

[ TEMATY ]

jedzenie

Adobe.Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Orzech włoski to drzewo owocowe naturalnie występujące na terenach Azji oraz południowej Europy. Drzewo uprawiano również w starożytnej Grecji oraz w Rzymie. W naszym kraju orzech włoski jest już od setek lat. Uprawą zajmują się głównie mieszkańcy południowej oraz południowo-wschodniej części kraju.

Owoc orzecha włoskiego jest pestkowcem. Jadalna część nazywana jest jądrem orzechowym. Orzechy włoskie są dobrym źródłem potasu, fosforu, zawierają również dużo wapnia oraz magnezu. Warto zwrócić uwagę na fakt, że wysoka wartość energetyczna orzechów wynika z zawartości tłuszczów. Należy jednak umieć rozróżnić ich jakość. Wyróżniają się znikomą ilością nasyconych kwasów tłuszczowych i wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy włoskie przyczyniają się do wzrostu zawartości kwasu alfa-linolenowego. Odpowiednia ilość tego kwasu w organizmie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka nagłego zgonu z powodu chorób układu krążenia. Ponadto kwas ten odpowiada za regulację stężenia cholesterolu we krwi. Z racji niskiej zawartości sodu owoce te mogą być bez problemu spożywane przez osoby z nadciśnieniem tętniczym.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zawartość kwasów omega-3, folianów oraz witaminy E sprawia, że orzechy włoskie wykazują właściwości potrzebne do prawidłowej pracy mózgu. U osób starszych wpływają na opóźnienie procesów starzenia i niektórych chorób układu nerwowego. Z kolei u osób młodych wpływają na wsparcie procesów myślowych, a także poprawiają pamięć. Zawarte w orzechach kwasy omega-3 mogą wpływać również na obniżenie ryzyka depresji.

Orzechy są zalecane zarówno osobom z rozpoznaną cukrzycą, jak i tym z grupy ryzyka. Cechują się niskim indeksem glikemicznym. Bogactwo antyoksydantów sprawia, że orzechy powinny być spożywane jako składnik diety w trosce o układ krwionośny i serce. Ponadto orzechy zawierają L-argininę, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego.

Reklama

Mimo że orzechy włoskie są wysokokaloryczne, zostało udowodnione, iż są one pomocne w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Są bardzo sycące, przez co niwelują uczucie głodu.

Sugeruje się spożywanie ok. 30 g orzechów włoskich w ciągu dnia. Taka porcja zapewni odpowiednią podaż zawartych w orzechach składników mineralnych i witamin. Dostarczy ok. 200 kcal. Orzechy mogą być samodzielną przekąską, a także dodatkiem do owsianki czy jogurtu.

2024-03-05 14:24

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Omlet ze świeżymi pomidorami

Przepis na omlet ze świeżymi pomidorami poleca siostra Olga, nazaretanka pracująca na misjach na Wschodzie.

Składniki:

CZYTAJ DALEJ

Jezus modli się o jedność swoich uczniów na wzór jedności Trójcy Świętej

2024-04-16 13:37

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii J 17, 11b-19.

Środa, 15 maja

CZYTAJ DALEJ

Kard. Sarah do prezbiterów diecezji włocławskiej: bądźcie ludźmi Boga i ludźmi modlitwy

2024-05-16 19:49

[ TEMATY ]

kard. Robert Sarah

diecezja włocławska

Copyright Niedziela/Wlodzimierz Rędzioch

- Uważnie obserwujmy Kościół, jakim dzisiaj jesteśmy, a stwierdzimy, że on dużo mówi, a mało się modli. Zajmuje się sprawami niebędącymi w jego kompetencji, a zaniedbuje właściwą sobie misję, którą jest głoszenie Jezusowej Ewangelii - mówił kard. Robert Sarach do prezbiterów diecezji włocławskiej, przybyłych 16 maja do sanktuarium św. Józefa w Sieradzu.

Emerytowanego prefekta Kongregacji ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów powitał biskup włocławski Krzysztof Wętkowski. Obok biskupa diecezjalnego i biskupa seniora Stanisława Gębickiego, w wydarzeniu uczestniczyło około 300 prezbiterów. W programie dorocznej diecezjalnej pielgrzymki kapłanów znalazła się konferencja, adoracja Najświętszego Sakramentu i Msza św.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję