Reklama

W wolnej chwili

Karp pieczony na ruszcie z pikantnym sosem ogórkowym

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
1 sprawiony karp (1,5-1,7 kg)
3 surowe żółtka
sok z połowy cytryny
gałązki zielonej pietruszki
2 łyżki bułki tartej
sól, biały pieprz
łyżka roztopionego masła

Sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
2 średniej wielkości ogórki kiszone
1/3 szklanki soku z kiszonych ogórków
3 szklanki gęstej 18-procentowej śmietany
sól, pieprz, cukier

Wykonanie:
Umytą rybę wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym. Nacieramy wewnątrz i na zewnątrz żółtkami wymieszanymi z sokiem z cytryny i przyprawami. Do środka wkładamy natkę pietruszki. Całość obsypujemy bułką tartą. Układamy rybę na ruszcie w dobrze nagrzanym piekarniku. Po 15 minutach zrumienioną rybę odwracamy, polewamy masłem i dopiekamy. Układamy na półmisku, dzielimy na porcje i podajemy z sosem z ogórków.
Sos: ogórki kroimy w drobną kostkę, zlewamy do miseczki sok, który z nich wypływa. Z masła i mąki robimy zasmażkę, zaprawiamy ją sokiem z ogórków (gdy trzeba, dolewamy zimnej wody), dodajemy posiekane ogórki i gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia łączymy ze śmietaną.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2020-07-21 12:05

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ostra jazda w kuchni

Niedziela Ogólnopolska 3/2024, str. 76-77

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe Stock

Na stałe zadomowiły się w naszej kuchni. Ostre przyprawy poprawiają smakowe i zapachowe walory potrawy. Jakie mają wady i zalety?

Przyprawy to naturalne substancje pochodzenia roślinnego. Stosowanie ich poprawia nasz apetyt oraz może działać jak afrodyzjak. Od wieków były wykorzystywane w medycynie ludowej. Najbardziej popularne ostre rośliny, które znajdziemy w naszej kuchni, swoją ostrość oraz walory zdrowotne zawdzięczają charakterystycznym substancjom czynnym – w imbirze znajdziemy gingerol, w chilli – kapsaicynę, a w kurkumie – kurkuminę.

CZYTAJ DALEJ

Najpiękniejszy w Polsce pomnik żołnierzy niezłomnych

2024-05-09 02:38

ks. Łukasz Romańczuk

Wiele lat oczekiwano na ten pomnik. I stało się. Na skwerze u zbiegu ulic Glinianej Borowskiej i Dyrekcyjnej stanął pomnik żołnierzy niezłomnych. Oficjalnego otwarcia dokonała mjr Wanda Kiałka ps. Marika, łączniczka i sanitariuszka 5. Wileńskiej Brygady AK.

Uroczyste odsłonięcie pomnika przy obecności dużej rzeszy Wrocławian, rozpoczęło się 8 maja o godz. 21:00, co było spowodowane chęcią pokazania iluminacji świetlnej przygotowanej na pomniku, który ukazywał postacie żołnierzy niezłomnych w skali 1:1 odlane ze szkła artystycznego. Wyjątkowość tego pomnika nie dotyczy tylko aspektu historycznego, ale całej otoczki przy jego powstawaniu. Trwało to kilkanaście lat i sam pomnik powstał pomimo wielu przeszkód “po drodze”.

CZYTAJ DALEJ

Rozważania na niedzielę: Po co się tak przejmujesz?

2024-05-09 22:01

[ TEMATY ]

rozważania

ks. Marek Studenski

Mat.prasowy

Dlaczego świat nie jest doskonały? Skąd bierze się w nas ciągła tęsknota za sprawiedliwością?

W tej atmosferze pełnej napięcia poznamy także historię mnicha, który podjął desperacką próbę ucieczki z klasztoru, ale niewytłumaczalna siła wciąż przyciągała go z powrotem. Czyżby sekretem była kartka pergaminu z tajemniczym napisem?

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję