tajemnice Jasnej Góry

Z miłości do historii i piękna regionu

Spędził blisko cztery lata w klasztorze paulińskim, mimo że ma żonę i dwoje dzieci. Wszystko w wolnym czasie. - Po pracy, bez kosztów dla rodziny, a wszystko dla następnych pokoleń - podkreśla Michał Sitek. Każdą wolną chwilę wykorzystywał na digitalizację (cyfrową dokumentację) archiwalnych jasnogórskich zbiorów.

Zobacz

Niedziela Młodych

Adwentowe nicnierobienie

„Co jest jeszcze do zrobienia? Muszę się pośpieszyć. Nie mogę zwolnić tempa” – oto często nasz zaprogramowany sposób myślenia. Dobrze jest jednak czasem nic nie robić – żeby mógł coś zrobić w moim życiu Bóg. Temu może służyć Adwent.

Zobacz
Wiele stron internetowych, wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Służą one m.in. do tego, by zagłosować w sondzie. Nowe przepisy zobowiązują nas do poinformowania o tym. Dalsze korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będzie oznaczało, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
Aby dowiedzieć się więcej, przeczytaj o Polityce plików cookies.
Zamknij

Reklama

Mannowiec

2017-11-14 15:02

Jolanta Marszałek

Proste, ale bardzo dobre ciasto do herbatki na długie jesienne wieczory. Przepis pochodzi z książki „Z kuchni Siostry Arkadii”, wydanej przez Zgromadzenie Sióstr Najświętszej Rodziny z Nazaretu.

Polub nas na Facebooku!

Masa:

• 1 l mleka

• 4 łyżki kaszy manny

• 1 szklanki cukru

Reklama

• kostka masła lub margaryny

• aromat pomarańczowy

• 2 łyżeczki kakao

• szklanka dżemu

• tabliczka czekolady

Ciasto:

• 50 dag mąki

• 2 jajka

• 8 dag miodu

• 8 dag margaryny

• 1 szklanka cukru pudru

• 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta połączyć i zagnieść. Podzielić na cztery części, rozwałkować i upiec cztery placki.

Kaszę mannę ugotować na mleku, przestudzić. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na gładko. Miksując, dodawać po łyżce przestudzonej kaszy.

Dodać aromat.

Masę podzielić na połowę, następnie do jednej wsypać kakao i wymieszać.

Przełożyć ciasto: pierwszy placek posmarować dżemem, drugi – białą masą, trzeci – kakaową. Przykryć czwartym plackiem i polać rozpuszczoną czekoladą.

Opracowanie: Jolanta Marszałek
Wykonanie: Graziako

Niedziela Ogólnopolska 47/2017 , str. 58

E-mail:
Adres: ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa
Tel.: +48 (34) 365 19 17

Działy: Z zakonnej kuchni

Tagi
Nasze serwisy
Polecamy
Zaprzyjaźnione strony
Najpopularniejsze
24h7 dni

Reklama

Lidia Dudkiewicz, Red. Naczelna

Polityk, który pozostał człowiekiem EDYTORIAL

Chrystus nie jest wystarczająco miłowany, za mało ludzi przychodzi, by Go czcić i adorować. »
Abp Marek Jędraszewski

Reklama

Moje pismo Tęcza - 11/12 2017


Adresy kontaktowe


www.facebook.com/tkniedziela
Tel.: +48 (34) 365 19 17, fax: +48 (34) 366 48 93
Adres redakcji: ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa


Wydawca: Kuria Metropolitalna w Częstochowie
Redaktor Naczelny: Lidia Dudkiewicz
Honorowy Red. Nacz.: ks. inf. Ireneusz Skubiś
Zastępca Red. Nacz.: ks. Jerzy Bielecki
Sekretarz redakcji: ks. Marek Łuczak
Zastępca Sekretarza redakcji: Margita Kotas