pytania i próby odpowiedzi

Siła argumentów

Kto postępuje niezgodnie z Dekalogiem, ten szuka „argumentów”, by jakoś usprawiedliwić to, że chowa się przed Bogiem. Najczęściej powołuje się wtedy na słabości Kościoła, a zwłaszcza księży. W ten sposób odbiera sobie szansę na nawrócenie i korzystanie z pomocy Boga wtedy, gdy tej pomocy najbardziej potrzebuje

Zobacz

papieskie samochody

Otwieramy papieski garaż

Franciszek wzbudził sensację, gdy po raz pierwszy pojawił się w granatowym fordzie focusie żandarmerii watykańskiej. Dzisiaj już przyzwyczailiśmy się do tego, że Papież używa skromnych samochodów, również w czasie swych podróży, by dać przykład skromności i umiarkowania.

Zobacz
Wiele stron internetowych, wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Służą one m.in. do tego, by zagłosować w sondzie. Nowe przepisy zobowiązują nas do poinformowania o tym. Dalsze korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będzie oznaczało, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
Aby dowiedzieć się więcej, przeczytaj o Polityce plików cookies.
Zamknij

Reklama

Ciasto z wiśniami

2017-08-09 10:48

Opracowanie: Jolanta Marszałek

Pysznym, choć pracochłonnym ciastem z wiśniami mogą Państwo zachwycić rodzinę i gości.

Polub nas na Facebooku!

Ciasto:

• 5 żółtek

• 250 g margaryny

• 3 szklanki mąki

Reklama

• 1 szklanka śmietany

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka:

• 5 białek

• 1 szklanka cukru

• 1 opakowanie kisielu wiśniowego

• 2 szklanki wydrylowanych wiśni

Krem:

• 4 łyżki cukru

• 0,5 l mleka

• 2 opakowania budyniu śmietankowego

• 1 opakowanie cukru wanilinowego

• 200 g masła

Wykonanie:

Margarynę z mąką i proszkiem do pieczenia posiekać nożem. Dodać śmietanę oraz żółtka. Wyrobić ciasto i odstawić na noc do lodówki. Dwie blaszki (25x35 cm) wysmarować tłuszczem. Ciasto podzielić na cztery części. Dwiema częściami wylepić dwie blaszki. Z białek i cukru ubić pianę, dodać kisiel, wymieszać i wyłożyć na spody ciasta. Na piance ułożyć wiśnie i przykryć pozostałym ciastem. Tak przygotowane 2 placki piec w temp. 170°C ok. 45 min.

Na mleku z cukrem i cukrem wanilinowym ugotować budyń, wystudzić. Masło utrzeć i cały czas ucierając, dodawać po łyżce budyniu. Placki przekładać kremem i układać jeden na drugim. Z wierzchu oprószyć cukrem pudrem.

Wykonanie: Graziako

Niedziela Ogólnopolska 33/2017 , str. 58

E-mail:
Adres: ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa
Tel.: +48 (34) 365 19 17

Działy: Ciasta i desery

Tagi: ciasto ciasta

Zobacz także
Tagi
Nasze serwisy
Polecamy
Zaprzyjaźnione strony
Najpopularniejsze
24h7 dni

Reklama

Lidia Dudkiewicz, Red. Naczelna

Wracajcie do domu! EDYTORIAL

Myślenie, które nas zobowiązuje w Polsce ochrzczonej, nie pozwala nam na rozdzielenie spraw Kościoła i Narodu, jak gdyby życie Narodu nic nas nie obchodziło. »
Abp Wacław Depo

Reklama

Moje pismo Tęcza - 7/8 2017


Adresy kontaktowe


www.facebook.com/tkniedziela
Tel.: +48 (34) 365 19 17, fax: +48 (34) 366 48 93
Adres redakcji: ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa


Wydawca: Kuria Metropolitalna w Częstochowie
Redaktor Naczelny: Lidia Dudkiewicz
Honorowy Red. Nacz.: ks. inf. Ireneusz Skubiś
Zastępca Red. Nacz.: ks. Jerzy Bielecki
Sekretarz redakcji: ks. Marek Łuczak
Zastępca Sekretarza redakcji: Margita Kotas