To egzotyczny owoc, którego sezon przypada na okres od marca do czerwca. Jest bogaty w magnez i potas oraz antyoksydanty, które pokonują wolne rodniki. Usuwając z organizmu wodę, oczyszcza go. Jego prozdrowotne walory tkwią w enzymie nazywanym bromeliną. Nie ma innego naturalnego produktu na świecie, w którym byłoby tak wysokie stężenie tego enzymu jak w ananasie. Jego największe ilości znajdują się w tzw. trzonie ananasa, dlatego jeśli chcemy, aby był w naszej diecie, najlepiej wycisnąć z owocu sok lub przyjąć suplement. Bromelina ma właściwości przeciwzapalne i wspomaga gojenie się ran. Badania pokazują, że jest ona naturalnym związkiem chemicznym, który zabija komórki nowotworowe w organizmie, nie naruszając zdrowych – w przeciwieństwie do chemioterapii. Przyspiesza przemianę materii, a jako enzym pomaga w procesach trawiennych przede wszystkim białek (mięso, jaja, ryby). Lepsze trawienie białek z kolei korzystnie wpływa na zmiany zapalne okrężnicy – łagodzi je. Jeśli do szklanki świeżo wyciśniętego soku z ananasa włożymy kawałek gotowanego mięsa – po nocy enzym bromelina je strawi.