Reklama

Jestem od poczęcia

Zupa koperkowa z kluseczkami

2017-06-21 10:04

Opracowanie: Jolanta Marszałek
Niedziela Ogólnopolska 26/2017, str. 58

Graziako

Zapach i smak świeżego koperku kojarzy się z latem, ze słońcem, dlatego warto go wykorzystać i zrobić pyszną zupę. Można ją podawać z lanymi kluseczkami (nasza propozycja), ale też np. z jajkiem, makaronem lub łososiem.

Składniki:

• 1 porcja włoszczyzny

• 1 łyżka masła

• woda

Reklama

• 2 jajka

• 3 czubate łyżki mąki pszennej

• pęczek koperku

• ½ szklanki śmietany

• sól, przyprawa typu vegeta

Wykonanie:

Włoszczyznę oczyścić i drobno pokroić. Zeszklić na maśle, zalać sześcioma szklankami wody, dodać łyżeczkę przyprawy i gotować na małym ogniu 15 min od chwili zagotowania. Bulion odcedzić (warzywa można wykorzystać do sałatki). Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, jajka i tyle wody, aby powstało ciasto o podobnej konsystencji jak na naleśniki. Wlewać cienkim strumieniem do gotującego się wywaru, cały czas mieszając. Gdy kluseczki wypłyną na wierzch, zdjąć garnek z ognia, dodać posiekany koperek i śmietanę. Doprawić do smaku. Podgrzać – nie zagotowywać.

Wykonanie: Graziako

Tagi:
kuchnia

Kluski parowane – pampuchy

2018-01-10 10:56

Opracowanie: Jolanta Marszałek
Niedziela Ogólnopolska 2/2018, str. 58

Kluski na parze, zwane też w zależności od regionu pampuchami lub buchtami, to mięciutkie drożdżowe bułeczki gotowane na parze. Można je podawać na słodko lub na słono. Można je też nadziewać.

lcc54613/pl.fotolia.com

Składniki:

• 50 dag mąki

• 4 dag drożdży

• 200 ml mleka

• 1 łyżeczka cukru

• 5 dag masła

• 2 jajka

• 0,5 łyżeczki soli

Wykonanie:

Mleko podgrzać, przelać do większej miski, dodać drożdże i je rozpuścić. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto (należy je zagniatać przynajmniej 10 minut – ciasto ma być idealnie gładkie). Odstawić ciasto do wyrośnięcia (na ok. godzinę). Po wyrośnięciu raz jeszcze wyrobić ciasto (ok. 5 minut). Gdyby zbytnio lepiło się do rąk, należy je podsypać mąką. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i lekko spłaszczyć dłońmi. Przy pomocy szklanki wycinać kółka i formować z nich kule. Pozostawić na ok. 20 minut do lekkiego podrośnięcia. Gotowanie na parze: Do dużego garnka wlać wodę – do połowy wysokości, wierzch garnka przykryć gazą i szczelnie przytwierdzić ją do boków garnka (np. sznurkiem) lub użyć gotowego sitka. Kluski wkładać partiami. Garnek szczelnie nakryć dużą, wysoką miską. Parować przez 7-8 minut.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Jestem od poczęcia

Bp Czaja: zapraszam do podjęcia duchowej walki z wszelakimi pokusami i żądzami

2018-02-16 17:57

hh / Opole (KAI)

Do podjęcia duchowej walki z wszelkimi pokusami i żądzami zachęcił diecezjan w liście na Wielki Post biskup opolski Andrzej Czaja. "Od momentu stania się dzieckiem Bożym, naszym zasadniczym zadaniem jest zachowanie Bożego życia w nas od skażenia grzechem i troska o jego ustawiczny rozwój” – czytamy w liście.

YouTube.com
Bp Andrzej Czaja

Biskup wezwał wiernych w czasie Wielkiego Postu do solidnej pracy nad sobą poprzez zwalczanie grzechów i złych skłonności, a także do wykształcania cnót i owoców Ducha Świętego. Ponadto, zachęcił do udziału w nabożeństwach pasyjnych, poprzez które można rozważać tajemnice zbawcze.

„Jeśli świat – napisał biskup – nie ma stracić przywróconego przez Jezusa ładu Bożego i jeśli sami nie chcemy utracić życia Bożego w sobie, musimy toczyć walkę duchową, zwłaszcza z wszelkimi pokusami. Mam na myśli różnego typu podnietę nakłaniająca do grzechu, która nie zawsze musi pochodzić od szatana. Bywa, że ulegamy namowom świata i naszej skłonności do grzechu, a nasze zmysły skażone grzechem pierworodnym przynoszą niebezpieczne dla rozwoju duchowego poruszenia do złego czynu. Jest też oczywiście wielorakie kuszenie szatańskie” – podkreślił.

„Szczególnie trzeba uważać na wady, czyli złe skłonności, które zaciemniają sumienie i nakłaniają do zła. Z nich najpoważniejsze zagrożenie stanowią tzw. grzechy główne. Jest ich siedem: pycha, chciwość, nieczystość, zazdrość, łakomstwo (nie tylko w jedzeniu i piciu, ale w ogóle w korzystaniu z dóbr tego świata), gniew, lenistwo względnie znużenie duchowe” – wymienił.

Jako najlepszą formę obrony i walki z pozorami i fałszem, hierarcha wskazał życie w prawdzie i posłuszeństwo słowu Bożemu, które jest zawsze światłem pośród wszelkich mroków życia na ziemi oraz pamięć o tym, że szatan został pokonany przez Chrystusa, a zatem nie możemy się go panicznie bać.

„Trzeba zatem wielkiej czujności” – wskazał bp Czaja. „W naszej walce duchowej o Boży ład nie może brakować kategorycznego wyrzekania się zła, unikania grzesznych okazji i troski o życie w łasce uświęcającej. Potrzeba umartwienia, modlitwy, postu i jałmużny” – zaznaczył.

Zdaniem biskupa, sprawdzianem jakości naszej współpracy z Duchem Świętym jest obecność Jego owoców w naszym życiu, czyli pierwocin wiecznej chwały. Tradycja Kościoła wymienia ich dwanaście: miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wspaniałomyślność, łaskawość, wierność, skromność, wstrzemięźliwość, czystość.

Szczególne zadania na czas Wielkiego Postu wskazane przez opolskiego biskupa to uczestnictwo w wielkopostnych nabożeństwach, rozważanie i uwielbianie miłości Pana, a także podjęcie mozolnego wysiłku walki duchowej z wszelkimi pokusami, grzechem i złem, w trosce o Boży ład w swoim wnętrzu i między sobą oraz obudzenie świadomości obecności Ducha Świętego.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Proszowice: miasto i fanklub Kamila Stocha świętują i gratulują

2018-02-17 21:02

dziar / Proszowice (KAI)

- Na ulicach pustki, wszyscy ludzie przed telewizorami, a jutro na Mszach świętych będzie okazja pogratulować, choć na odległość – Honorowemu Obywatelowi Proszowic, Kamilowi Stochowi, mistrzowi olimpijskiemu – mówi KAI ks. dr Jan Zwierzchowski, proboszcz parafii w Proszowicach.

Adam Psica/pl.wikipedia.org

Kapłan wyjaśnia, że w tutaj, w tym oddalonym o 24 km miasteczku od Krakowa, w diecezji kieleckiej – powstał pierwszy w Polsce oficjalny fanklub Kamila Stocha, któremu prezesuje Rafał Chmiela. Powołano go w sierpniu 2011 r., na co sportowiec wyraził zgodę.

Bliska rodzina ze strony żony Kamila Stocha mieszkała z Proszowicach, a gdy nasz mistrz studiował w Krakowie, to właśnie tutaj zamieszkał, wraz z żoną Ewą, w budynku starej poczty przy ul. Głowackiego – opowiada proboszcz.

Zapewne zawarte w tamtych latach przyjaźnie i znajomości zaowocowały stałymi kontaktami, powstaniem kilka lat temu fanklubu i nadaniem Kamilowi Stochowi – Honorowego Obywatelstwa Miasta Proszowic, niespełna rok temu.

- Wtedy właśnie poznałem go osobiście, w uroczystości wzięli udział jego rodzice, bp Piotr Skucha, który pochodzi z Proszowic, reprezentacja polskich skoczków narciarskich. Kamil Stoch angażuje się w życie Proszowic, np. w różne inicjatywy sportowe i społeczne np. szkoły podstawowej nr 1, spotyka się z uczniami – dodaje ks. Zwierzchowski.

Fanklub mieści się w kawiarni „Muzealnej”, gdzie zgromadzono eksponaty przekazane przez Kamila Stocha, m.in. jego kombinezon, narty, nakrycia głowy i inne sportowe rekwizyty.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Moje pismo Tęcza - 11/12 2017

Reklama

Najczęściej czytane

Wiele stron internetowych, wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Służą one m.in. do tego, by zagłosować w sondzie. Nowe przepisy zobowiązują nas do poinformowania o tym. Dalsze korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będzie oznaczało, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
Aby dowiedzieć się więcej, przeczytaj o Polityce plików cookies.

Rozumiem