Reklama

Szkoła Wyższa Zarządzania i Ekonomii

Zupa koperkowa z kluseczkami

2017-06-21 10:04

Opracowanie: Jolanta Marszałek
Niedziela Ogólnopolska 26/2017, str. 58

Graziako

Zapach i smak świeżego koperku kojarzy się z latem, ze słońcem, dlatego warto go wykorzystać i zrobić pyszną zupę. Można ją podawać z lanymi kluseczkami (nasza propozycja), ale też np. z jajkiem, makaronem lub łososiem.

Składniki:

• 1 porcja włoszczyzny

• 1 łyżka masła

• woda

Reklama

• 2 jajka

• 3 czubate łyżki mąki pszennej

• pęczek koperku

• ½ szklanki śmietany

• sól, przyprawa typu vegeta

Wykonanie:

Włoszczyznę oczyścić i drobno pokroić. Zeszklić na maśle, zalać sześcioma szklankami wody, dodać łyżeczkę przyprawy i gotować na małym ogniu 15 min od chwili zagotowania. Bulion odcedzić (warzywa można wykorzystać do sałatki). Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, jajka i tyle wody, aby powstało ciasto o podobnej konsystencji jak na naleśniki. Wlewać cienkim strumieniem do gotującego się wywaru, cały czas mieszając. Gdy kluseczki wypłyną na wierzch, zdjąć garnek z ognia, dodać posiekany koperek i śmietanę. Doprawić do smaku. Podgrzać – nie zagotowywać.

Wykonanie: Graziako

Tagi:
kuchnia

Zapiekanka z tortellini

2018-05-09 10:19

Opracowanie: Jolanta Marszałek
Niedziela Ogólnopolska 19/2018, str. 58

Graziako

Ciekawy, choć nietypowy sposób wykorzystania tortellini.

SKŁADNIKI:

• 400 g mrożonego szpinaku

• 1 łyżeczka masła

• 2 ząbki czosnku

• 2 łyżeczki soku z cytryny

• 1 łyżeczka suszonej bazylii

• 250 g tortellini z serem

• 4 paski bekonu

• ok. 1 szklanki mleka

• 1 łyżka mąki pszennej

• 3/4 łyżeczki soli

• 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

• 1 szklanki startego sera mozzarella

• 1 szklanki tartego parmezanu

WYKONANIE:

Bekon pokroić na paski i przesmażyć. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim drobno posiekany czosnek. Gdy zacznie się rumienić, dodać do niego zamrożony szpinak i smażyć na wolnym ogniu do odparowania nadmiaru wody, przyprawić sokiem z cytryny i bazylią. Tortellini ugotować w osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Wyłożyć szpinak, tortellini i bekon, wymieszać. Do mleka dodać mąkę, pieprz, sól oraz sery, wszystko wymieszać i wylać na szpinak z tortellini. Zapiekać ok. 1 godziny w temp. 175C.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Jestem od poczęcia

Sophia Loren: kiedy widzisz i słuchasz Franciszka, masz chęć wierzyć

2018-06-16 16:56

ts / Rzym (KAI)

Dzięki papieżowi Franciszkowi gwiazda włoskiego filmu 83-letnia Sophia Loren czuje się znowu mocniejsza w wierze. „Obecny papież bardzo pomaga ludziom w ich wierze”, powiedziała aktorka w wywiadzie dla katolickiego czasopisma „Famiglia Cristiana”.

wikipedia.org

Loren przyznała, że praktykuje wiarę „trochę na własny sposób”. W niedzielę ogląda zawsze w telewizji modlitwę Anioł Pański z papieżem. Podkreśliła, że jego bezpośredni sposób bycia oraz wypowiedzi dają poczucie bezpieczeństwa. „Kiedy go zobaczyłeś i posłuchałeś, masz naprawdę chęć żyć i wierzyć, wierzyć, wierzyć”, podkreśliła Loren.

Jednocześnie znana włoska aktorka wyraziła zaniepokojenie obecną sytuacją w jej kraju, a zwłaszcza ludźmi, którzy nie są w stanie się przebić. „Nie, nie jestem optymistką, to wszystko napełnia strachem”, wyznała Loren dodając, że pozostaje tylko modlitwa.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Częstochowa-Kiedrzyn: uroczystości ku czci św. Brata Alberta

2018-06-17 20:12

Ks. Mariusz Frukacz

„Coraz więcej ludzi w naszych czasach ulega amnezji duchowej” – mówił w homilii ks. dr Krzysztof Dziub, wikariusz sądowy Sądu Metropolitalnego w Częstochowie, który 17 czerwca przewodniczył Mszy św. z racji uroczystości ku czci św. Brata Alberta w parafii pw. św. Brata Alberta Chmielowskiego w Częstochowie-Kiedrzynie.

Ks. Mariusz Frukacz

Na Mszy św. zgromadzili się m. in. kapłani, siostry Adoratorki Krwi Chrystusa. Uroczystości ubogaciła Orkiestra Jasnogórska pod dyrekcją kapelmistrza Marka Piątka.

„Życie św. Brata Alberta pokazuje, że nierozerwalna jest więź między miłosierdziem a chrześcijaństwem” - mówił na początku Mszy św. ks. kan. Sławomir Wojtysek.

W homilii ks. Dziub wskazując na patrona kościoła i parafii podkreślił, że „dziś staje przed nami św. brat Albert, by zapytać o nasze życie” – Coraz więcej nam współczesnych ulega amnezji duchowej. Popatrzmy na nasze kościoły. Coraz mniej w nich ludzi. Jak trwoga to do Boga, wielu przychodzi tylko po kwitek, by być ojcem lub matka chrzestną – mówił ks. Dziub.

- Co więcej ludzie będący w kościołach na Mszy Św., zachowują się jak w kinie, nie chcą się modlić, nie przystępują do Komunii Św. A Bóg czeka i patrzy cierpliwie, co my z tą naszą wolnością, którą nas obdarował robimy – kontynuował kapłan.

- Dziś staje przed nami św. brat Albert, by zapytać: Czy pomyślałeś, że On kiedyś upomni się o to wszystko, upomni jak się o swoje, o to co Mu się należy? – przypomniał kaznodzieja.

Duchowny z bólem zauważył, ze „niestety my nie karmimy się Słowem Bożym, Chlebem dającym życie wieczne, lecz kłamstwami, które zabijają, niszczą człowieka” - A później się dziwimy, że ludzie się kłócą, włóczą po sądach, że rodziny się rozpadają, dzieci uciekają z domów. To wszystko zaczyna się niestety od odejścia od Boga, w szukaniu radości i szczęścia pod niewłaściwym adresem – wskazał duchowny.

Ks. Dziub podkreślił, że „dziś ludzie szukają radości i szczęścia. I jak się okazuje wciąż są śmiertelnie smutni.” - Wielu utożsamia szczęście z doznawaniem przyjemności cielesnych i umysłowych. Tymczasem przyjemność to szczęście ciała, radość to szczęście ducha – podkreślił ks. Dziub i dodał: „Grzeszne przyjemności, jak alkohol, narkotyki czy rozpusta pozostawiają posmak śmierci i smutku. Im więcej człowiek zalicza przyjemności tym bardziej jest smutny. Im więcej ich je tym bardziej jest głodny. Jak mówił Seneka „niektórzy są przez przyjemności nieszczęśliwi”.

- Jeśli chcesz być szczęśliwy, radosny to musisz jak św. Brat Albert mieć spokojne sumienie, bo przecież sam wiesz najlepiej, że niemożliwa jest radość jeśli męczą cię wyrzuty sumienia. I choćbyś nie wiem jak chciał się wyszumieć, zapić, nie zagłuszysz swojego sumienia – wołał do wiernych ks. Dziub.

Na zakończenie kaznodzieja podkreślił, że „najwyższy czas przebudzić się z tej duchowej amnezji” – Trzeba uświadomić sobie, że tak naprawdę nic nie mamy na ziemi, że nasze ciała należą do ziemi, a dusza do Boga. Z każdym dniem, każdy z nas jest bliżej tego, by oddać to co posiadamy. Ziemi ciało, a Bogu duszę – zakończył ks. Dziub.

Uroczystości zakończyły się procesją z Najświętszym Sakramentem i ucałowaniem relikwii św. Brata Alberta.

Parafię erygował 13 lipca 1997 r. abp Stanisław Nowak wydzielając jej teren z parafii św. Andrzeja Boboli. Budowę świątyni pw. św. Brata Alberta Chmielowskiego prowadził i ją wyposażał ks. Zdzisław Hatlapa. Została ona uroczyście poświęcona przez abp. Stanisława Nowaka 17 czerwca 2001 r.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Moje pismo Tęcza - 5/6 2018

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Rozumiem