korespondencja z Cypru

Kościół na zielonej linii

Katolicki kościół Świętego Krzyża w Nikozji jest dobrze znany na Cyprze. Znajduje się w nim relikwiarz zawierający cząstkę Krzyża Świętego

Zobacz

droga na ołtarze: Hanna Chrzanowska

Piękne, święte życie

Hanna Chrzanowska, pielęgniarka i działaczka charytatywna, zachwycała swoją postawą wielu mieszkańców Krakowa. Kard. Karol Wojtyła dziękował Bogu za życie krakowskiej pielęgniarki. Świadkiem jej działalności był również kard. Stanisław Dziwisz, z którym rozmawia Krzysztof Tadej, dziennikarz TVP

Zobacz
Wiele stron internetowych, wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Służą one m.in. do tego, by zagłosować w sondzie. Nowe przepisy zobowiązują nas do poinformowania o tym. Dalsze korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będzie oznaczało, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
Aby dowiedzieć się więcej, przeczytaj o Polityce plików cookies.
Zamknij

Reklama

Karkówka z pieczarkami i papryką

2017-06-07 09:44

Opracowanie: Jolanta Marszałek

Bardzo smaczne danie obiadowe i naprawdę niewymagające pracy. Wszystkie składniki wystarczy ułożyć w naczyniu, wstawić do piekarnika – i gotowe. Podawać można z ziemniakami, ryżem lub według uznania.

Polub nas na Facebooku!

Składniki:

• 1 kg karkówki

• 30 dag pieczarek

• 1 cebula

Reklama

• 1 duża papryka czerwona

• sól, pieprz, przyprawa do karkówki lub inne ulubione

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w grubsze plastry (2,5 cm). Każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do karkówki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym plaster obok plastra. Na mięso nałożyć pokrojone w ćwiartki pieczarki, cebulę (krążki) i paprykę (grubsza kostka; paprykę można wcześniej sparzyć i obrać ze skóry). Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika. Piec ponad godzinę w temp. 175°C. Podczas pieczenia wytworzy się pyszny sos, który, jeśli ktoś lubi, można zagęścić.

Wykonanie: Graziako

Niedziela Ogólnopolska 24/2017 , str. 58

E-mail:
Adres: ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa
Tel.: +48 (34) 365 19 17

Działy: Z zakonnej kuchni

Tagi: przepisy jedzenie

Tagi
Nasze serwisy
Polecamy
Zaprzyjaźnione strony
Najpopularniejsze
24h7 dni

Reklama

Lidia Dudkiewicz, Red. Naczelna

Polityk, który pozostał człowiekiem EDYTORIAL

Wszystko, co ludzi integruje w dobrym doświadczeniu miłości jest istotne. Panu Bogu zależy, byśmy byli jedno i ciągle nam daje szanse zebrania się do wspólnoty – wokół... »
Abp Grzegorz Ryś

Reklama

Moje pismo Tęcza - 11/12 2017


Adresy kontaktowe


www.facebook.com/tkniedziela
Tel.: +48 (34) 365 19 17, fax: +48 (34) 366 48 93
Adres redakcji: ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa


Wydawca: Kuria Metropolitalna w Częstochowie
Redaktor Naczelny: Lidia Dudkiewicz
Honorowy Red. Nacz.: ks. inf. Ireneusz Skubiś
Zastępca Red. Nacz.: ks. Jerzy Bielecki
Sekretarz redakcji: ks. Marek Łuczak
Zastępca Sekretarza redakcji: Margita Kotas