poradnik duszpasterski

Grzechy drogowe

Stosunkowo niedawno do świadomości polskich kierowców dotarło, że łamanie przepisów drogowych jest grzechem. Katalog „grzechów drogowych” jest jednak obszerniejszy niż np. łamanie ograniczenia prędkości. Brak zwykłej kultury jazdy na coraz bardziej zatłoczonych drogach to także nieporządek moralny, czyli grzech

Zobacz

z Maryją przez Polskę i świat • 300. rocznica koronacji

Wyjątkowy tron, wyjątkowe królestwo

Sanktuarium Jasnogórskie w 2017 r. przeżywa wyjątkowy jubileusz, upływa bowiem 300 lat od pierwszej w dziejach naszego narodu koronacji Cudownego Obrazu Matki Bożej. Wydarzenie to było potwierdzeniem ze strony Kościoła, w osobie papieża Klemensa XI, tytułu królewskości Matki Bożej nad narodem polskim

Zobacz
Wiele stron internetowych, wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Służą one m.in. do tego, by zagłosować w sondzie. Nowe przepisy zobowiązują nas do poinformowania o tym. Dalsze korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będzie oznaczało, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
Aby dowiedzieć się więcej, przeczytaj o Polityce plików cookies.
Zamknij
Moje pismo Tęcza - 5/6 2017

Krokiety dziennikarskie

2017-05-24 09:58

Opracowanie: Jolanta Marszałek

Krokiety od lat goszczą na naszych stołach i niezmiennie zachwycają chrupiącą panierką i pysznym nadzieniem. Dziś polecamy je w nieco odmiennej wersji.

Polub nas na Facebooku!

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
• 1 szklanka mąki, 1 jajko, ¾ szklanki mleka zmieszanego z wodą (pół na pół), sól, 1 łyżka oleju

Farsz:
• 25 dag pieczarek, 1 cebula, sól, pieprz, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, kilka średniej wielkości parówek, jajko i bułka tarta do obtoczenia

Reklama

Wykonanie:

Składniki ciasta połączyć i zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Gdyby było zbyt gęste, można dodać wody. Usmażyć naleśniki.

Przygotować farsz: na rozgrzanym tłuszczu zrumienić drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodać pokrojone w kostkę pieczarki i razem udusić. Dodać koncentrat, przyprawy i dusić jeszcze przez kilka minut. Parówki ugotować (jeśli są w plastikowej osłonce, należy ją zdjąć). Na naleśniku rozsmarować farsz pieczarkowy, ułożyć kawałki parówki, zwijać w krokieciki. Przed podaniem obtoczyć w jajku i bułce tartej, następnie podsmażyć, rumieniąc z obu stron.

Niedziela Ogólnopolska 22/2017 , str. 58

E-mail:
Adres: ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa
Tel.: +48 (34) 365 19 17

Działy: Z zakonnej kuchni

Tagi: kuchnia jedzenie

Reklama

Tagi
Nasze serwisy
Polecamy
Zaprzyjaźnione strony
Najpopularniejsze
24h7 dni

Reklama

Lidia Dudkiewicz, Red. Naczelna

Tragiczny staje się świat, który odrzuca Boga EDYTORIAL

Święta miłości kochanej Ojczyzny... – oto najprostsza, a zarazem najbardziej wymagająca definicja patriotyzmu. »
Bp Piotr Libera

Reklama

Moje pismo Tęcza - 5/6 2017


Adresy kontaktowe


www.facebook.com/tkniedziela
Tel.: +48 (34) 365 19 17, fax: +48 (34) 366 48 93
Adres redakcji: ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa


Wydawca: Kuria Metropolitalna w Częstochowie
Redaktor Naczelny: Lidia Dudkiewicz
Honorowy Red. Nacz.: ks. inf. Ireneusz Skubiś
Zastępca Red. Nacz.: ks. Jerzy Bielecki
Sekretarz redakcji: ks. Marek Łuczak
Zastępca Sekretarza redakcji: Margita Kotas