25 maja • 130. urodziny św. Ojca Pio

Mama przeprowadziła się na grób Ojca Pio

Matteo Pio Colella urodził się i mieszka w San Giovanni Rotondo. Dzisiaj ma 24 lata. Jego mama jest nauczycielką, ojciec lekarzem w klinice Dom Ulgi w Cierpieniu, założonej z inicjatywy Ojca Pio.

Zobacz

mówi doradca prezydenta Trumpa

Człowiek z Davos jest martwy

O sytuacji w Europie, zmianach w Stanach Zjednoczonych i roli Polski na arenie międzynarodowej z Tedem Mallochem – doradcą prezydenta Donalda Trumpa i kandydatem na ambasadora USA przy Unii Europejskiej – rozmawia ks. Cezary Chwilczyński

Zobacz
Wiele stron internetowych, wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Służą one m.in. do tego, by zagłosować w sondzie. Nowe przepisy zobowiązują nas do poinformowania o tym. Dalsze korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będzie oznaczało, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
Aby dowiedzieć się więcej, przeczytaj o Polityce plików cookies.
Zamknij

Reklama

Bliny domowe

2017-02-01 10:02

Opracowanie: Jolanta Marszałek

Bardzo smaczne i pożywne bliny śmietankowe to tradycyjna potrawa kresowa. Można je podawać na słodko lub z pikantnym sosem.

Polub nas na Facebooku!

Składniki:

• 2 szklanki mąki tortowej lub krupczatki

• 1 szklanka śmietany (18%)

• 1 szklanka mleka

Reklama

• 3 jajka

• 2 łyżki cukru pudru

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• szczypta soli

• olej do smażenia

Wykonanie:

Żółtka lekko ubić z cukrem, gdy masa jajeczna stanie się puszysta i jednolita, dodać mleko, śmietanę i dalej ubijać, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Do masy dodać mąkę z proszkiem i wyrobić ciasto (powinno być lśniące, gładkie, bez grudek). Białka ubić – z dodatkiem szczypty soli – na pianę, dodać do ciasta i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto smażyć zaraz po przygotowaniu na bardzo gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Bliny podawać prosto z patelni, w wersji na słodko – z dżemem, konfiturami, powidłami, domowym sokiem owocowym lub posypane cukrem i przybrane bitą śmietaną.

Wykonanie: Graziako

Niedziela Ogólnopolska 6/2017 , str. 58

E-mail:
Adres: ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa
Tel.: +48 (34) 365 19 17

Działy: Z zakonnej kuchni

Tagi: przepisy kuchnia

Tagi
Nasze serwisy
Polecamy
Zaprzyjaźnione strony
Najpopularniejsze
24h7 dni

Reklama

Lidia Dudkiewicz, Red. Naczelna

Europo, czy mnie jeszcze miłujesz? EDYTORIAL

Patrząc na Jezusa wstępującego w niebo, myślimy o naszym wiecznym przeznaczeniu. Ale nie zapominajmy też o tym, skąd pochodzimy, i o tych, którzy nas zrodzili. Pamiętajmy o naszych... »
Bp Marek Marczak

Reklama

90 lat - Księga pamiątkowa Niedzieli


Adresy kontaktowe


www.facebook.com/tkniedziela
Tel.: +48 (34) 365 19 17, fax: +48 (34) 366 48 93
Adres redakcji: ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa


Wydawca: Kuria Metropolitalna w Częstochowie
Redaktor Naczelny: Lidia Dudkiewicz
Honorowy Red. Nacz.: ks. inf. Ireneusz Skubiś
Zastępca Red. Nacz.: ks. Jerzy Bielecki
Sekretarz redakcji: ks. Marek Łuczak
Zastępca Sekretarza redakcji: Margita Kotas