mówi doradca prezydenta Trumpa

Człowiek z Davos jest martwy

O sytuacji w Europie, zmianach w Stanach Zjednoczonych i roli Polski na arenie międzynarodowej z Tedem Mallochem – doradcą prezydenta Donalda Trumpa i kandydatem na ambasadora USA przy Unii Europejskiej – rozmawia ks. Cezary Chwilczyński

Zobacz

badania religijności

Europejska statystyka wiary

Polska jest krajem w Europie Środkowo-Wschodniej, którego najwięcej obywateli identyfikuje się jako katolicy. Mimo to jedynie 27 proc. Polaków twierdzi, że modli się przynajmniej raz dziennie. W Warszawie zaprezentowano wyniki najnowszych badań dotyczących religijności i przynależności narodowej w Europie Środkowo-Wschodniej

Zobacz
Wiele stron internetowych, wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Służą one m.in. do tego, by zagłosować w sondzie. Nowe przepisy zobowiązują nas do poinformowania o tym. Dalsze korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będzie oznaczało, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
Aby dowiedzieć się więcej, przeczytaj o Polityce plików cookies.
Zamknij

Reklama

Kapuśniak z kiszonej kapusty

2017-01-25 09:39

Opracowanie: Jolanta Marszałek

Zimowy tradycyjny kapuśniak to typowo polskie danie, które musi być tłuste, aromatyczne i mocno kwaśne. Jest kaloryczne, sycące i dobrze rozgrzewa. Przepis polecają siostry nazaretanki ze Świętej Puszczy k. Olsztyna.

Polub nas na Facebooku!

Składniki:

• 50 dag żeberek wieprzowych

• włoszczyzna

• 25 dag kiszonej kapusty

Reklama

• 3-4 ziemniaki

• przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 1 grzybek suszony, maggi w płynie

Wykonanie:

Mięso zalać 1 l wody, zagotować. Dodać włoszczyznę, kminek, ziele angielskie, liście laurowe i grzybek. Gotować ok. 30 min. W osobnym garnku nastawić zalaną 2 szklankami wody kiszoną kapustę. Gotować również 30 min. Przełożyć kapustę razem z wywarem do garnka z mięsem i dalej gotować jeszcze ok. 30 min. Wyjąć włoszczyznę i mięso. Oddzielić mięso od kostek, ewentualnie włożyć je do zupy. Dodać ugotowane w osobnym garnku, pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę doprawić. Można zrobić zasmażkę i zaciągnąć nią zupę.

Wykonanie: Graziako

Niedziela Ogólnopolska 5/2017 , str. 58

E-mail:
Adres: ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa
Tel.: +48 (34) 365 19 17

Działy: Z zakonnej kuchni

Tagi: kuchnia

Tagi
Nasze serwisy
Polecamy
Zaprzyjaźnione strony
Najpopularniejsze
24h7 dni

Reklama

Lidia Dudkiewicz, Red. Naczelna

Europo, czy mnie jeszcze miłujesz? EDYTORIAL

Matce Bożej zależy, byśmy się zafascynowali Jej Synem, byśmy odkryli Jego przemieniającą moc i uchwycili się Jego błogosławiącej dłoni. »
Abp Stanisław Budzik

Reklama

90 lat - Księga pamiątkowa Niedzieli


Adresy kontaktowe


www.facebook.com/tkniedziela
Tel.: +48 (34) 365 19 17, fax: +48 (34) 366 48 93
Adres redakcji: ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa


Wydawca: Kuria Metropolitalna w Częstochowie
Redaktor Naczelny: Lidia Dudkiewicz
Honorowy Red. Nacz.: ks. inf. Ireneusz Skubiś
Zastępca Red. Nacz.: ks. Jerzy Bielecki
Sekretarz redakcji: ks. Marek Łuczak
Zastępca Sekretarza redakcji: Margita Kotas