Międzynarodowy Dzień Teatru • 27 marca

Teatr w świecie wartości

Czy potencjał wolności artystycznej jest ograniczony? Czy teatr może bawić, uwrażliwiać, burzyć święty spokój, pobudzać do refleksji, agitować, pomagać człowiekowi stać się lepszym, prowokować, a nawet gorszyć itd? Może. To wszystko i więcej mogą czynić zarówno teatr, jak i ludzka wolna wola naturalnie sprzęgnięta z wolnością artystyczną.

Zobacz

film • „Wyklęty"

Daję się prowadzić

Historia opowiedziana w filmie „Wyklęty” osnuta jest wokół życia ostatniego z Żołnierzy Wyklętych – Józefa Franczaka „Lalka”. Przez jego dramat osamotnienia i ukrywania się przez lata reżyser ukazuje historię żołnierzy podziemia niepodległościowego. Wydarzenia pokazane w filmie faktycznie miały miejsce

Zobacz
Wiele stron internetowych, wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Służą one m.in. do tego, by zagłosować w sondzie. Nowe przepisy zobowiązują nas do poinformowania o tym. Dalsze korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będzie oznaczało, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
Aby dowiedzieć się więcej, przeczytaj o Polityce plików cookies.
Zamknij
Pielgrzymka do Fatimy

Rawiolki pieczarkowe

2016-12-14 10:19

Opracowanie: Jolanta Marszałek

Ravioli to w kuchni włoskiej nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub szpinakiem. Proponujemy spolszczoną wersję z pieczarkami. Można je przygotować do barszczu na Wigilię.

Polub nas na Facebooku!

Ciasto:

• 2 szklanki mąki

• 1 jajko

• 2/3 szklanki ciepłej wody

Reklama

• szczypta soli

Farsz:

• 20 dag pieczarek

• 2 cebule

• 2 łyżki oleju

• 1 żółtko

• 2 łyżki bułki tartej

• sól, pieprz

• natka pietruszki lub pęczek koperku

Wykonanie:

Umyte pieczarki drobno pokroić, cebulę posiekać i razem udusić na oleju. Gdy woda odparuje, dodać żółtko, bułkę tartą i przyprawy, starannie wymieszać. Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto pierogowe, dość ścisłe, ale elastyczne. Rozwałkować je cienko i pokroić na nieduże jednakowe kwadraty. Na połowę kwadratów nałożyć farsz, przykryć drugą połową i zlepiać pierożki, przyciskając brzegi ciasta widelcem. Rawiolki ugotować w osolonym wrzątku, polać masłem, posypać posiekaną zieleniną. Podawać z surówkami lub do barszczu czerwonego.

Wykonanie: Graziako

Niedziela Ogólnopolska 51/2016 , str. 58

E-mail:
Adres: ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa
Tel.: +48 (34) 365 19 17

Działy: Z zakonnej kuchni

Tagi: kuchnia

Reklama

Tagi
Nasze serwisy
Polecamy
Zaprzyjaźnione strony
Najpopularniejsze
24h7 dni

Reklama

Lidia Dudkiewicz, Red. Naczelna

Nie ma drugiego takiego narodu EDYTORIAL

Bóg cię kocha. Twoje istnienie jest darem Jego miłości. Słowo: „jestem”, „żyję”, należy tłumaczyć: „jestem kochany”, „jestem kochana”. »
Bp Ignacy Dec

Reklama

Słowo Ma Moc


Adresy kontaktowe


www.facebook.com/tkniedziela
Tel.: +48 (34) 365 19 17, fax: +48 (34) 366 48 93
Adres redakcji: ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa


Wydawca: Kuria Metropolitalna w Częstochowie
Redaktor Naczelny: Lidia Dudkiewicz
Honorowy Red. Nacz.: ks. inf. Ireneusz Skubiś
Zastępca Red. Nacz.: ks. Jerzy Bielecki
Sekretarz redakcji: ks. Marek Łuczak
Zastępca Sekretarza redakcji: Margita Kotas