Niedziela Młodych

Droga do wolności

Czy narkotyki to problem rodzin patologicznych? Bynajmniej – dotknąć może każdego. Zażywanie substancji psychoaktywnych to dziś, niestety, powszechne zjawisko społeczne. Problem brania to nie tylko problem osoby uzależnionej, to dramat bliskich.

Zobacz

ubodzy - skarb Kościoła

Ubóstwo

Choć pontyfikat papieża Franciszka trwa od niedawna, już dzisiaj można wskazać na jego charakterystyczny rys. Obecny Namiestnik Chrystusa udowodnił, że chce ubogiego Kościoła dla ubogich

Zobacz
Wiele stron internetowych, wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Służą one m.in. do tego, by zagłosować w sondzie. Nowe przepisy zobowiązują nas do poinformowania o tym. Dalsze korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będzie oznaczało, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
Aby dowiedzieć się więcej, przeczytaj o Polityce plików cookies.
Zamknij

Reklama

Rawiolki pieczarkowe

2016-12-14 10:19

Opracowanie: Jolanta Marszałek

Ravioli to w kuchni włoskiej nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub szpinakiem. Proponujemy spolszczoną wersję z pieczarkami. Można je przygotować do barszczu na Wigilię.

Polub nas na Facebooku!

Ciasto:

• 2 szklanki mąki

• 1 jajko

• 2/3 szklanki ciepłej wody

Reklama

• szczypta soli

Farsz:

• 20 dag pieczarek

• 2 cebule

• 2 łyżki oleju

• 1 żółtko

• 2 łyżki bułki tartej

• sól, pieprz

• natka pietruszki lub pęczek koperku

Wykonanie:

Umyte pieczarki drobno pokroić, cebulę posiekać i razem udusić na oleju. Gdy woda odparuje, dodać żółtko, bułkę tartą i przyprawy, starannie wymieszać. Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto pierogowe, dość ścisłe, ale elastyczne. Rozwałkować je cienko i pokroić na nieduże jednakowe kwadraty. Na połowę kwadratów nałożyć farsz, przykryć drugą połową i zlepiać pierożki, przyciskając brzegi ciasta widelcem. Rawiolki ugotować w osolonym wrzątku, polać masłem, posypać posiekaną zieleniną. Podawać z surówkami lub do barszczu czerwonego.

Wykonanie: Graziako

Niedziela Ogólnopolska 51/2016 , str. 58

E-mail:
Adres: ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa
Tel.: +48 (34) 365 19 17

Działy: Z zakonnej kuchni

Tagi: kuchnia

Tagi
Nasze serwisy
Polecamy
Zaprzyjaźnione strony
Najpopularniejsze
24h7 dni

Reklama

Lidia Dudkiewicz, Red. Naczelna

Duże rodziny górą! EDYTORIAL

Matko nasza, z Synem Twoim nas pojednaj. Do Syna Twego po polskich drogach nas prowadź. »
Abp Andrzej Dzięga

Reklama

90 lat - Księga pamiątkowa Niedzieli


Adresy kontaktowe


www.facebook.com/tkniedziela
Tel.: +48 (34) 365 19 17, fax: +48 (34) 366 48 93
Adres redakcji: ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa


Wydawca: Kuria Metropolitalna w Częstochowie
Redaktor Naczelny: Lidia Dudkiewicz
Honorowy Red. Nacz.: ks. inf. Ireneusz Skubiś
Zastępca Red. Nacz.: ks. Jerzy Bielecki
Sekretarz redakcji: ks. Marek Łuczak
Zastępca Sekretarza redakcji: Margita Kotas