Na przykład ulubione potrawy abp. Georga Gänsweina, osobistego sekretarza papieża-seniora Benedykta XVI i prefekta Domu Papieskiego, to włoskie „gnocchi al Vaticano” (kopytka po watykańsku) i szwajcarskie „grittibänze” (drożdżowe precelki z orzechami i rodzynkami).
Wyżywienie stanowi fundamentalną część życia Gwardii Szwajcarskiej, powiedział jej komendant Daniel Anrig podczas prezentacji książki w Watykanie. Wyjaśnił, że człowiek, który ma pięciogodzinną służbę na warcie w pełnym słońcu, musi wcześniej zjeść pożywne śniadanie.
Książka kucharska gwardzistów nie zawiera jedynie zbioru przepisów kulinarnych, lecz prezentuje również Gwardię Szwajcarską i jej służbę, podkreślił komendant Anrig. Zwrócił uwagę, że przepisy przeplatane są wieloma informacjami o dniu powszednim gwardzistów poza kantyną.
Pomóż w rozwoju naszego portalu