Reklama

Ciasta i desery

Sernik czekoladowy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciasto:

• 3 szklanki mąki

• 20 dag margaryny

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 5 żółtek

Reklama

• 3 łyżeczki cukru

• 1 łyżka proszku do pieczenia

• 2 łyżki kakao

• szczypta soli

Masa serowa:

• 1 kg twarogu

• 3 całe jajka

• ½ szklanki oleju

• ¾ szklanki cukru

• 1 cukier wanilinowy

• 2 szklanki mleka

• 2 budynie śmietankowe

Przygotować ciasto: margarynę posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, zagnieść (nie wyrabiać zbyt długo, bo ciasto straci na kruchości). Podzielić na dwie części, jedną z nich zamrozić, a drugą rozwałkować i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, tak aby okleić brzegi.

Przygotować masę serową: twaróg zemleć, utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym, jajkami, budyniem i olejem. Na koniec dodać mleko (konsystencja masy powinna być rzadka). Masę wylać na ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 min w temp. 180oC. W tym czasie wyjąć zamrożoną część ciasta i zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski. Upieczony sernik wyjąć z pieca i równomiernie posypać startym ciastem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 15 min.

Wykonanie i zdjęcia: Graziako

2015-12-15 11:59

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kwaśnica na wędzonych żeberkach

Kwaśnica to regionalne danie góralskie, serwowane zarówno w schroniskach, jak i w karczmach pod Giewontem. Przypomina trochę tradycyjny kapuśniak, choć niektórzy twierdzą, że jest od niego smaczniejsza. Aby uzyskać jej właściwy smak, trzeba koniecznie ugotować ją na wędzonych żeberkach. Kwaśnica jest zupą bardzo treściwą i sycącą. Doskonałą na chłodne dni.

CZYTAJ DALEJ

Triduum Paschalne - trzy najważniejsze dni w roku

Niedziela legnicka 16/2006

Karol Porwich/Niedziela

Monika Łukaszów: - Wielkanoc to największe święto w Kościele, wszyscy o tym wiemy, a jednak wielu większą wagę przywiązuje do świąt Narodzenia Pańskiego. Z czego to wynika?

CZYTAJ DALEJ

Bp Wątroba: postawić Chrystusa w centrum swojego życia, a nie gdzieś na peryferiach

2024-03-28 16:27

[ TEMATY ]

kapłaństwo

bp Jan Wątroba

Msza Krzyżma

Karol Porwich/Niedziela

Bp Jan Wątroba

Bp Jan Wątroba

„Dziś jest kapłańskie święto. To szczególny dzień kapłańskiej refleksji, dziękczynienia za dar powołania, a zarazem kapłańskiej prośby o sprostanie zadaniom i prośby o siłę, by udźwignąć konsekwencje wypowiedzianego kiedyś przez Panem 'tak'” - mówił bp Jan Wątroba podczas Mszy Krzyżma odprawionej w katedrze rzeszowskiej w Wielki Czwartek, 28 marca 2024 r. Podczas liturgii prezbiterzy odnowili przyrzeczenia składane w dniu święceń kapłańskich. Poświęcono również krzyżmo, olej chorych oraz olej katechumenów, które będą używane przy udzielaniu sakramentów przez cały rok.

Mszy Krzyżma w Wielki Czwartek w kościele katedralnym w Rzeszowie przewodniczył bp Jan Wątroba, zaś w koncelebrze wzięli udział bp Kazimierz Górny, bp Edward Białogłowski oraz ok. 200 kapłanów z całej diecezji. W Eucharystii licznie wzięli udział również ministranci, lektorzy, animatorzy, ceremoniarze, członkowie scholi parafialnych i dziewczęcej służby maryjnej, którzy odbywają doroczną pielgrzymkę do katedry rzeszowskiej.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję